interpretari

shopping list (sau, lista de cumparaturi)

Daca s-ar putea comprima viata oamenilor in 24 de ore s-ar constata cu uimire si poate ingrijorare, ca, in majoritatea cazurilor, aceasta zi (viata) e de fapt o banala zi de shopping de sfarsit de sptamana…

Dimineata se trezesc, dezmeticesc, iau un mic dejun si incep sa se gandeasca la care ar fi lucrurile care le lipsesc si pe care le pot achzitiona. Si isi fac o lista de cumparaturi (in varianta „ne-comprimata” ar fi: o masina, casa, sot/sotie, animalut de companie, copil, bona, bunica etc).

Dupa ce lista si prioritatile sunt stabilite pleca la cumparaturi. Si oferta este foarte variata. O studiaza, analizeaza, decid. Umplu cosul, cu lucruri de pe lista, dar nu numai, il duc acasa. Si odata ajunsi acasa despacheteaza, pun lucrurile la loc. Si se poate intampla ca cele cumparate sa nu fie chiar ce si-au dorit, sau sa insemne o responsabilitate prea mare, sau sa nu stie ce sa faca cu „obiectul” achizitionat.

Astfel, unele articole ajung la loc de cinste, altele se vor dospi in colturi uitate ale casei, sau sunt donate, lasate in responsabilitatea altora, care stiu sa aiba grija de ele. Si dupa ce le-au gasit locul – oricare ar fi aceste, se vor aseza satisfacuti (caci lista a fost bifata, si plasata, nu-i asa?) in fata televizorului vazandu-si de „viata” lor, care „inseamna si altceva” pe langa cumparaturi.

Asta pana soseste ora de culcare… si apoi se trezesc intr-o noua zi (sau viata), in care incearca sa completeze „cumparaturile” pana ce lucrurile adunate ii coplesesc.

Sau pana cand isi dau seama ca ar fi bine sa incerce si altfel.

Standard

8 thoughts on “shopping list (sau, lista de cumparaturi)

 1. din pacate si iluminarea poate deveni o pozitie de pe lista. pentru ca “e la moda”, “exotic” etc. mi se pare cea mai periculoasa capcana.
  dar precum experienta din apropierea mortii iti poate deschide ochii, asa si supraincarcarea cu bunuri, orgolii, competitie poate declansa butonul intrebarii “oare asta e ceea ce-mi trebuie?”

 2. Florina says:

  Suntem inconjurati…din pacate…de un sistem de valori fals in care fiecare trebuie sa bifeze ceva din “lista” ca asa e “trendy” sau mai trist….sa nu se simta exclus….din ciclul daca nu esti cu noi esti impotriva noastra…
  Nu avem niciun drept sa-i judecam pe altii. Putem doar sa ne alegem “lista” potrivita ….o lista care sa contina un singur lucru, de sus pana jos…iubirea….si de-aici pornesc toate valorilor noastre care ne hranesc sufletul si care ne fac sa ne simtim impliniti.
  Atata timp cat suntem “treziti” si “luptam” sa nu ajungem la randul nostru o bifa intr-o lista..suntem…”adevarati”. Lupta nu e usoara…dar ce e usor?

 3. nanook says:

  valorile fiind cele care ne spun ceea ce este bine si ce nu in viata noastra (extrapoland si la social pe diferite niveluri), ar fi pacat sa lasam valorile noastre pentru cele sociale, chiar daca inteligenta sociala (constientizata sau nu) ne impinge sa facem asa.

  lucru care se vede la diversele generatii si modele ale ‘succesului’. ma gandesc cum as arata cu pantalonii sub burta si cu suncile iesindu-mi pe sub ilic ca sa ma conformez modei inceputa acum cativa ani. as arata ca dracu’ dar as arata conform unor valori sociale impuse de generatie.

  sigur ca tolle propune o modalitate de auto-control ce poate fi aplicata in viata zilnica a societatii occidentale, mai usor de aplicat decat daca s-ar numi meditatie zen. ‘cei care stiu cunosc…’

  cred ca fiecare isi poate defini obiectivele de viata (daca suna prea pompos, putem spune ‘calea de urmat’) si nu trebuie decat sa le urmeze atunci cand este sigur ca asta este directia (important sa stabilim si sensul :)).

  • cred ca fiecare ne-am definit de cateva ori obiectivele, in diferite momente, si le-am schimbat, fie pentru ca “moda” s-a schimbat, fie pentru ca ne-am dat seama ca nu sunt ale noastre ci un rezultat al “inteligentei sociale” si a dogmelor as zice – si a realiza asta uneori ia ceva timp :).
   eu mi-am traversat calea de cateva ori, ceea ce inseamna ca mi-a luat mult mai mult timp sa avansez decat daca o luam drept, dar sunt fericita ca ca acum sunt aici si ma bucur de ceea ce am invatat si mai invat.
   si doresc sa impartasesc ceea ce simt si inteleg, sa-i ajut pe cei ce ma intreaba cum pot fi senina cand afara ploua :).

 4. Pingback: aschia din ochii celuilalt « Oglinda Oglinjoara…

 5. Pingback: pudelul isteric « Oglinda Oglinjoara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s