sunt unii dintre noi, iar noi suntem daci

enumerare…

G. Constantinescu – inventatorul motorului sonic aflat in prezent la Muzeul Tehnic – aceasta inventie care are la baza Teoria Sonicitatii a condus la brevetarea tehnologiei forajului sonic de catre Ion Basgan. Inventia este estimata de catre expertii germani la 8,4 miliarde dolari. Este aplicata de catre companiile petroliere americane.
Nicolae Paulescu a inventat insulina In acelasi an, medicii si biochimistii canadieni Fr. Grant Banting si Colin Munro au anuntat descoperirea insulinei. Altor savanti li s-au acordat Premiul Nobel dar prioritatea savantului roman a fost recunoscuta dupa 50 de ani de la brevetarea primului procedeu de fabricare a insulinei.
Stefania Maracineanu a fost savanta care a lucrat pentru teza sa de doctorat in Franta, in laboratorul familiei Curie. A descoperit radioactivitatea artificiala, fenomen pus in evidenta prin constanta poloniului. Pentru aceasta epocala descoperire, in anul 1935, sotilor Frederic si Irene Joliot Curie li s-a acordat Premiul Nobel. Intr-un interviu acordat ziarului “Neues Wiener Journal” sotii Curie declarau: “Ne amintim ca savanta romana Maracineanu a anuntat, in 1924, descoperirea radioactivitatii artificiale”.
Traian Vuia i-a devansat pe fratii Wright dar probabil ca nimeni nu va recunoaste asta vreodata. Avionul lui Vuia s-a ridicat prin forte proprii pe cand cel al americanilor era lansat de o catapulta deci, si din punct de vedere tehnic i-a devansat nu doar ca data. Ciudat este ca acea comisie care a examinat proiectul a concluzionat ca este conceput de un nebun dar Vuia nu s-a lasat invins si in August 1903 a brevetat inventia. Pe campia Montesson avionul a zburat prin forte aflate la bord marcand inceputul erei aeronautice. Henri Coanda a afirmat intotdeauna ca adevaratul inventator al avionului este Traian Vuia.
Henri Coanda la randul sau a inventat avionul cu reactie.
La Cotu Miculinti, Comuna Cotusca din Judetul Botosani au fost descoperite cele mai vechi elemente de civilizatii din lume: harponul de pescuit, lancea cu doua taisuri, ciocanul de minerit si dovezile locuirii in bordeie.
La Dardu Nicolaescu-Plopsor la Bugiulesti, pe Valea lui Graunceanu, s-a descoperit cel mai vechi schelet de hominid din emisfera nordica. Este vorba de Australoantropos Olteniensis cu o vechime de 1.800.000 – 2.000.000 ani.
La Drobeta Turnu Severin, la Schela Cladovei s-a descoperit cel mai vechi atelier de metalurgie din lume cu o vechime de 8.000 ani.
Pe teritoriile vechii dacii se afla si cea mai veche mina de cupru din lume iar cea mai veche exploatare aurifera din Europa se afla in Muntii Apuseni.
Dacii au calculat anul avand valoarea de 365,242197 zile – astronomia moderna a stabilit ca valoarea este de 365,242198 zile. Sigur ca apare intrebarea cum au calculat dacii si la ce aplicatii foloseau milionimile de an?
Tablitele de la Tartaria stabilesc adevarul si cu privire la locul unde s-a dezvoltat prima scriere din lume – si-atunci de ce sunt considerati Dacii analfabeti…?
Dacii au mai inventat vagonetul folosit la minerit – descoperit la Brad la minele de aur.
Tunarul dac Orban a inventat tunurile grele.
Petrache Poenaru a brevetat in 1825 stiloul.
Ion I. Irimie a brevetat in 1836 chibritul.
Ioan romanul a inventat pulberea de tun.
Medicul neurolog Gheorghe marinescu a facut in 1897 primul film stiintific din lume.
Dragomir Hurmuzescu a inventat in 1894 primul electroscop modern din lume cu ajutorul caruia in 1896 Henri Becquerel descoperea radioactivitatea.
Nascut la Alba Iulia, Rudolf Eisenmenger a construit precursorul aparatului de ventilatie mecanica.
Savantului Norbert Wiener i s-a acordat Premiul Nobel desi Stefan Odobleja dacul din Mehedinti, a pus bazele ciberneticii.
George Emil Palade a adus contributii majore in dezvoltarea biologiei celulare si a descoperit ribozomii. Pentru aceasta a primit Premiul Nobel.
Nicolae Tesla are o contributie atat de mare la dezvoltarea civilizatie incat mii de savanti lucreaza si azi si ii continua cercetarile. Un exemplu este fisiunea nucleara. Tot el a pus bazele experimentului Philadelphia condus de Einstein. Prima teleportare a unui foton a fost realizata tot de un urmas al Dacilor.
In 1912 Aurel Vlaicu a realizat primul zbor din lume cu un aparat metalic.
Herman Oberth din Sibiu a construit primele rachete din lume.
Conraad Haas, seful artileriei din Sibiu, a construit 17 tipuri de rachete si prima racheta cu trepte multiple.
Gheorghe Botezatu a fost primul care a calculat posibilele traiectoriil intre Pamant si Luna pentru o nava spatiala – aceste calcule au fost folosite in pregatirea programului Apollo. Tot un roman a fost seful departamentului tehnic de la NASA cu ocazia primului zbor spatial.

Standard

5 thoughts on “enumerare…

 1. Eu am o problema cu romanismul.
  Stii parerea de tip: tzara-i frumoasa, da’ locuita!

  Creier este, dar uneori am senzatia de nerelevant in comparatie cu abordari de renume cu subiect capre din alte ograzi.

  Adica: geaba minte, daca atitudine …

  Poti sa ai la nas o mare inventie, dar de ti-e lene s-o bagi in priza, sau mai rau: da’ de ce? – geaba! Sau indolenta suficienta ca sa nu ai sau sa nu aloci resurse pentru a capitaliza. Va suna cunoscut?

  De multe ori imi vine sa dau cu telefonu’ de pamant, din ciclul ‘mama ei de comunicare’! Suntem inconjurati de tot felul de mijloace – le zicem noi de comunicare: noduri, fum, pietre, hartii, telex, walkie-talkie, fax, pagere, telefoane (3-4), radio, tv, internet, mess si cate-or mai fi …

  Cu oarece varfuri nu se face primavara. Si nici cu cativa cu atitudine mai altfel. Poate ca ar trebui sa comunicam, si nu doar sa vorbim sau sa scriem. Si pentru asta nici nu trebuie sa fim asa destepti ca cei din enumerarea de mai sus. Cred ca pisica e la noi in ograda. Si am senzatia ca valoarea ‘totala’ ar fi de departe mai mare decat a cateva exceptii gen inventatorii cu pricina.

  Am avea o viata mult mai faina daca ne-am putea tine de cuvant si cei din jurul nostru ar face-o, fata de ce castig avem ca ne mandrim stiind ca mai stiu eu ce inventie este a unui roman. Ambele, se pare, sunt prea mult.

  Auzi in diverse ocazii: ‘e roman’, dar foarte rar “e d’a lu’ Vuia, maica”. Poate d’a lu’ Hagi.

  Cat potential avem – am incercat sa fiu delicat!

  • daca urmaresti modelul holografic al universului vei vedea cum ajunge ca o samanta de constiinta sa infloreasca in tot universul.
   pisica e la tine in ograda, si ce faci? spui ca ai probleme cu romanismul, ai probleme cu atitudinea, cu tara asta locuita… asta nu e samanta, e otrava… in tot universul 🙂
   daca vrei sa schimbi universul, incepe prin a te schimba pe tine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s