contemplari

gelozia

gelozia… am scris titlul intentionand sa-mi scriu „contemplarile” legate de acest subiect. care mi se pare foarte generos ca sursa de inspiratie.
cum rareori am putut defini un sentiment al meu ca fiind „gelozie”, dar auzindu-l adesea, am inceput prin a cauta definitia sa…  http://dexonline.ro/search.php?cuv=gelozie

definitiile geloziei se axeaza in jurul „unui sentiment chinuitor provocat de bănuiala sau certitudinea că persoana iubită este necredincioasă…”
iar definitia e rezultatul incercarii decodificarii cuvantului prin care exprimam o stare. Si cat de departe a ajuns rezultatul de la punctul de pornire, cat de eficient a functionat telefonul fara fir!

starea pe care o numim gelozie nu are nicio legatura cu actiunea sau non-actiunea persoanei iubite. are legatura cu banuiala sau certitudinea noastra fata de (non-) actiune.
are legatura cu nesiguranta noastra, cu faptul ca nu ne credem demni de atentia totala a cuiva, ca un altul sau o alta e mai bun decat noi, ca suntem in competitie cu toti ceilalalti, ca nu stim cum sa castigam „turnirul”.
are legatura cu faptul ca ne asteptam ca cel/cea de langa noi sa aiba o anume atitudine, cu faptul ca ne e frica sa pierdem ceva ce oricum nu avem (i.e. posedam), si nu e vorba numai de persoana iubita ci si de prieteni, familie, colegi, sefi etc. e drept ca nu rostim cuvantul „gelozie” deoarece o consideram prea personala si legata de “iubire”, ii spunem invidie…

hai sa mergem un pic pe firul geloziei… hai sa curatam un pic calea prin care comunicam cu cei dragi! Daca nu au timp nu inseamna ca nu suntem demni de atentia lor, daca vorbesc sau petrec timp si cu altii nu inseamna ca ne ignora, nu, fiecare avem un loc special in lume si in inima celorlalti. iar Universul si Inima sunt atotcuprinzatoare, nu are cum sa vina nimeni sa ne dea la o parte ca are el „bilet pe locul asta”.
E adevarat, se poate sa ne doara faptul ca cineva petrece mai putin timp cu noi decat cu altii, ca vorbeste mai frumos decat cu noi. Dar de ce ni se intampla noua asta? Pe ce Cale am apucat-o si ce ni se arata ca nu e bine ce facem de primim o avertizare sub forma de suferinta? Ce avem de invatat?!

Ce-i de facut? Sa ne retragem morocanosi si suparati pe lume intr-un coltisor, asteptand sa fim descoperiti cand cineva se apuca de curatenie generala, sau mai rau, sa stam ca un mare ghimpe in calea celor pe care (Atentie!) ii iubim!!!, otravind zilele, sentimentele si relatia cu ei?… rezultatul in ambele cazuri e debarasarea…

Sau sa emanam iubire si sa-i atragem prin lumina ce o avem in suflet, sa aratam intelegere si compasiune, sa vedem lucrurile frumoase, sa le ingrijim, sa le crestem ca pe niste flori gingase?
Florile vor creste, vor atrage albine si fluturi, greieri care canta in intunericul noptii, sunt argintii in lumina lunii, aurii in lumina soarelui.
Florile vor inflori pe Calea noastra, ne vor ajuta sa pasim cu incredere, ne vor incuraja sa iubim. Si asa cum intunericul dispare cand apare lumina, asa vor dispare si suferinta, teama, gelozia in momentul in care deschidem usa Iubirii si Compasiunii.

Standard

One thought on “gelozia

  1. carmen says:

    Imi vine greu sa cred ca a existat vreun om care sa nu fi trait “sentimentul acela chinuitor”numit gelozie sau invidie, chiar daca a durat doar cateva secunde pana ce mintea care l-a creat a gasit si modalitati de reprimare.

    Da, e adevarat ca depinde de fiecare dintre noi modul in care ne raportam la acel fel de traire si la fel de adevarat este ca cea mai frumoasa rezolvare o ofera deschiderea spre Iubire. Dar, desi nu ma indoiesc ca asta e calea, cred ca cei pe care ii atragem in lumina sunt cei care au deschis si ei usa Iubirii si ca probabil vor fi si multi pe care ii vom “pierde” pentru ca, asa cum spunea Osho, oamenii iti pot ierta toate greselile, dar nu-ti vor ierta niciodata faptul ca ai putea fi mai bun decat ei, pentru ca si ei traiesc acelasi sentiment chinuitor pe care tu l-ai biruit cu Iubirea.

    Sa ne bucuram de cei care simt Iubirea si sa oferim compasiune celor care inca nu o inteleg si ne inconjoara cu ganduri si trairi chinuitoare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s