contemplari

praf de stele

suntem fire de praf in Univers, dar cu Ego-uri cat planeta!

in loc sa fim flauturi prin care Universul canta! sa fim si atat. am fost invatati ca trebuie sa evoluam; tot universal e o evolutie continua, asa ca si noi, fiinte umane trebuie sa evoluam.

trebuie e unul din cuvintele mele “preferate”. pentru ca trebuie suna ca o porunca, o constrangere, n-avem incotro, trebuie sa evoluam. habar n-avem cum, dar trebuie, trebuie, nimeni nu poate fi diferit!

te-ai pierdut vreodata in zare privind un lan galben de floarea-soarelui? lanul galben exista fara sa-si puna problema ca trebuie sau nu trebuie sa faca ceva. este si evolueaza odata cu Universul. se roteste in jurul soarelui, face seminte, semintele se coc la soare, isi schimba culoarea, isi schimba calitatile. si toate astea – si mai multe – se intampla fara a se “gandi” ca “trebuie”

ok, omul are constiinta, are minte. un punct pentru Om. dar ce face omul cu mintea? creeaza modele, structuri sociale, jocuri de putere. apoi, intr-o zi, mintea spune „trebuie sa…” si acest trebuie este sustinut cu o gramada de argumente, obisnuinte, invataminte, astfel ca nu ai scapre, trebuie. dar mintea nu stie ce inseamna evolutie pentru Om, pentru ca mintea nu e Omul, si nici nu vrea sa fie. mintea doreste sa fie o individualitate care stie ea mai bine decat oricine din Univers ce „trebuie”, ce e bine, ce e rau. si e logic. mintea, individualitatea stabileste cine sau ce in ce categorie intra. ar fi culmea ca altcinea sa stie mai bine decat mine ce mi-e bine sau rau atata timp cat eu decid ce e bine si ce e rau! individualitatea creeaza categorii. aceasta individualitate super-desteapta este Ego-ul. Ego-ul nu te va lasa sa evoluezi precum lanul de floarea-soarelui, pentru ca ti-ai pierde individualitatea…

dar ce-ar fi sa daruim pentru un anotimp minte fiecarei flori din lanul galben. si sa lasam lanul sa creasca….
dupa cateva saptamani ne-am speria de rezultat. fiecare plantuta ar ficrescuta diferit, in toate partile, cu tijele care mai de care mai intortocheate, cu petalele in diverse structuri si pozitii…. plantele din lan au inteles ca trebuie sa creasca sa evolueze, dar fiecare a inteles ordinul dintr-un alt punct de vedere si fiecare incearca sa-si impuna punctul de vedere, nesocotind codurile cu care a fost inzestrata si care le-ar fi ajutat in mod firesc, fara efort sa se dezvolte. mai mult, plantele au uitat ca au un cod inlauntrul lor care sa le indrume…

hai sa imprumutam pentru cateva zile o maimuta! va fi delicios sa urmarim cum maimuta ne imita, pentru ca maimuta nu stie care  e scopul activitatii pe care o copiaza.

dar oare nu suntem si noi niste maimute comice in fata Universului? pentru ca urmarim niste scopuri care nu au legatura cu evolutia in profunzimea ei?! cat sau pana unde poti evolua urmarind scopurile ego-ului? o pereche de pantofi, doua, trei, zece, douazeci… cate sau ce masini? cat mai multe, cat mai mari, cat mai scumpe. la fel si casele. cand iti vei da seama ca e o pacaleala? ca faptul ca o masinarie gandeste pentru tine, face lucruri in locul tau, ca diverse aparate inlocuiesc functiile tale nu e o evolutie ci un regres? oare stii sa te urci pe munte fara gps-ul care-ti spune la ce copac sa faci dreapta? oare mai simti unde e nordul? adulmeci in aer venirea zapezii? citesti in nori venirea ploii? simti cand cineva de langa tine sufera?

tehnologia e un avantaj sau un dezavantaj… e un avantaj atata timp cat o folosesti fara sa uiti ca iti elibereaza din timp pentru a putea sa meditezi, sa contempli, sa fii. dar cand tehnologia te inlocuieste, cand timpul economisit il folosesti pentru a inghiti porcarii sociale si politice e momentul sa dai un pas inapoi, si sa privesti lanul de floarea soarelui fara acei ochelari care potenteaza culoarea, si fara filtrele de polen care opresc mirosul de camp.

e momentul sa te intrebi ce ai fost si ce-ai ajuns, si ce din viata ta inseamna evolutie… ce a trebuit sa faci, ce ai ales sa faci, ce ar fi fost bine sa faci.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s