contemplari

mastile in viata corporate, si nu numai

Viata corporate (si nu numai) incepe in fiecare dimineata prin a pune un costum si o masca.
Cum si cand decidem ce masca sa purtam? Ce ne influenteaza alegerea?
Sunt putine momentele in care suntem NOI. Cel mai adesea purtam masti pe care le-am creat cu grija, cu detalii, scenarii, facute dupa modele, aspiratii etc.

au mastile o legatura cu noi insine, sau cu exteriorul, cu situatiile in care ne aflam si ce credem ca ar trebui sa afisam sau sa transmitem…?

ati observat cat de diferiti de sunt oamenii la servici si in viata particulara? Ca cel mai afurisit sef este un catelus acasa?

mastile sunt un rezultat al modului in care interpretam realitatea din jurul nostru. Noi credem ca la servici trebuie sa fim scortosi, sobri, rigizi, sau, din contra, glumeti, mereu pusi pe sotii, mishtocari sau zeflemisti. Si, indiferent de cum suntem in sinea noastra, cand plecam la lucru ne punem si masca.

Si ce caraghios e cand observi ca cineva a luat o masca total nepotrivita!!! Cum o flu-flu vrea sa-si sublinieze importanta si ce iese! Spune bancuri fara sa vrea si apoi rade cu ceilalti fara sa stie de ce…. sau cum o scortzosenie incearca sa socializeze si sa spuna bancuri si nu-i ies nicicum, si nu intelege de ce brusc toata lumea tace cand apare, si cum se aduna treburile urgente de fiecare data cand vrea sa aiba o discutie mai peronala cu cineva!

Ei bine, astea-s masti impuse cumva de locul de munca in care incerci sa te integrezi din diverse motive (pozitie?) si pe baza anumitor informatii (evaluare?)…

Urmarind cu atentie viata in corporate se pot remarca mai multe tendinte contradictorii, care pana la urma sunt firesti pentru ca se supun legii fortelor contrare. In acest caz, cu cat cineva e mai cinic si superficial, se asteapta ca ceilalti sa fie generosi si profunzi.

Ceva gen fa ce spun, nu ce fac… oricum nu recunosc ca as face ceea ce zici tu ca as face pentru ca orice as face, am construit o masca, si orice ai spune eu am un contra-argument. Si contra-argumentul este foarte solid pentru ca stiu foarte bine si cine sunt, si ce vreau sa par ca sunt!

Ei bine, uneori mastile le punem nu ca reactie la scenariile interioare, ci ca o necesitate, ca sa raspundem unor asteptari ale unor oameni care s-au rigidizat (https://reflect2u.wordpress.com/2009/11/12/paradigme-sociale-sau-categorisiri/ ), si pentru a ajunge la ei…

Este alegerea fiecaruia cat de mult se identifica in diferite momente cu masca pe care o poarta si cat de diferite sunt de ceea ce e fiecare in interiorul sau si cat de diferite sunt intre ele!

Partea frumoasa este ca mastile se schimba in timp, si in momentul in care incep sa semene intre ele si sa semene din ce in ce mai mult cu interiorul, sau incepem sa purtam din ce in ce mai putin masti, suntem pe drumul cel bun.
Suntem pe drumul cel bun pentru ca separarea dintre exterior si interior va disparea, energia focalizata spre ce e in exterior va putea sustine dezvoltarea si inflorirea interioarea

Si, spre bucuria si, recunosc, uimirea mea am inceput sa vad si sa aud despre corporatisti convinsi ca au pornit pe alte cai care le ofera o satisfactie mult mai mare decat o faceau pozitia si banii din „fabrica de roboti”.

Standard

One thought on “mastile in viata corporate, si nu numai

  1. Pingback: Increderea (2) « Oglinda Oglinjoara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s