contemplari

pe marginea apei

Sunt un copac pe malul apei. Nu total separata de rau, caci ma hranesc cu apa prin radacinile adanc infipte in Pamant. Dar sunt departe de valtoarea apei, cu toate ca o vad, o simt prin briza diminetii si-a serii.

Apa e tumultul vietii, clipa cu clipa altfel.

Totusi unele lucruri nu se schimba… de o perioada lunga de timp suntem la nu-TV. Si, curioasa de ce mai e in jur, am deschis “aparatul”. Era totul precum cu 3 luni in urma. Aceiasi politicieni, acelasi discurs, aceiasi comentatori si comentarii fabricate, spuse in cunostiinta sau necunostiinta de cauza. Aceleasi talk-show-uri, vedete, fite, povesti lacrimogene, aceleasi stiri din trafic, cu hoti si criminali, guvern incapabil, gropi in sosea… in 10 minute mi-am actualizat cunostiintele. Politica si stirile si televizorul nu sunt decat spectacol , mereu acelasi. Si fascinant e cum multi dintre oameni se uita hipnotizati si participa cu pasiune iar si iar la acelasi episod crezand ca se termina diferit…  

O constatare: daca ai vreodata impresia ca lucrurile in exterior nu se schimba, inseamna ca esti intr-un spectacol, si undeva e un regizor… daca ai aceasta impresie referitor la trairi, sentimente, situatii in care tu esti elementul prinicpal, e cazul sa cauti anumite raspunsuri in tine.

O frunza cade-n apa. .. si se pierde in torent, cat de diferite sunt lucurile din miezul evenimetelor! Simte ca se fac nedreptati, partiniri, nu intelege cu ce sunt altii mai buni decat altii, sau de ce are o sansa la care nu s-ar fi asteptat. Incearca sa-si explic, sa inteleaga legaturile ce se formeaza in viata, in apa, dar nu le poate cuprinde cu totul. Pentru ca, frunzulita prinsa de fortele apei, nu se poat desprinde prea usor ca sa vada lucrurile in ansamblu…

Se loveste de pietre, se loveste de maluri, pluteste in ape limpezi… si-si dau seama ca vrea inapoi pe mal, unde perspectiva e alta, unde poate ramane calma si contemplativa si fara a simti ca pierde ceva…  Copacul  vede lucrurile si-i place sa le traiasca, dar altfel. Asta nu inseamna ca este total separata de apa, de viata…

Si ca sa aduc lucrurile la un nivel mai usor de materializat, sa va povestesc de vrabiute :)). Am luat o casuta de pus mancare la pasari. In cateva zile toate vrabiutele din imprejurimi s-au invatat ca langa mesteacan e o casuta unde pot manca pe saturate. Ce zarva au facut in fiecare dimineata la rasarit!cip-cirip, ce taraboi! Daca cumva mancau toate grauntele veneau mai aproape de casa parca atragand atentia ca “hei! Ne e foame, unde e mancarea?”.

Intr-o zi, in vecini a sosit o pisica. Nu din cele simandicoase, de canapea,  ci o pisica ce stie sa vaneze soareci, soparle si pasari.

A trebuit sa aleg intre a pune mancare care sa atraga vrabiutele ce ar fi vanate de pisica, sau sa nu tin cont de vociferarile pasarilor, sa le las flamande, suparate ca trebuie sa faca un efort pentru a-si potoli foamea, dar sa le las o sansa mai mare de supravietuire. Dar vrabiutele nu aveau cum sa stie de pericol, si nici de faptul ca de fapt un rau aparent e de fapt un ajutor…

Sau, cand copiii faca anumite lucruri trasnite trebuie sa le atragem atentia. Si asta este evident neplacut pentru ei, caci inseamna ca trebuie sa realizeze ce au facut (si au un mic ego in dezvoltare care nu prea inghite usor observatiile), si sa ispaseasca o pedeapsa. De ce credeti ca atunci cand ajungem mari nu mai vegheaza nimeni asupra faptelor noastre?

De-asta-mi place la malul apei. Pot vedea lucrurile in ansamblu :)) le vad, sunt acolo, nu fug de ele si nu pretind ca nu sunt. lucrurile sunt lucruri, eu sunt eu. imi place la nebunie un apus de soare, dar eu nu sunt rasaritul de soare.

Standard

3 thoughts on “pe marginea apei

  1. Pingback: dedicatie « Oglinda Oglinjoara…

  2. Pingback: viata « Oglinda Oglinjoara…

  3. Pingback: sunt aeriana! « Oglinda Oglinjoara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s