interpretari, sa facem ceva!

hipnoza in masa

cu cateva saptamani in urma am inceput contamplu un fenomen pe care inca nu stiu daca sa-l numesc „hipnoza in masa” sau „gandire de grup”.

hipnoza in masa este rezultatul unei influente externe asupra cuiva sau unui grup, gandirea de grup este rezultatul unor procese si decizii luate impreuna de catre  membri sai.

in general inteligenta de grup este mai slaba decat cea a membrilor individuali pentru ca intervin aspecte de conducere, negociere, lider de opinie, influenta.

 e interesant faptul cum in aceeasi masura se poate vorbi de „orbire colectiva”. odata ce o parte grup a luat o decizie, aderarea celorlalti e in functie de urgenta cu care trebuie luata si cantitatea de informatii disponibile. dar prin fenomenul de orbire refuzam sa luam  in considerare argumente si informatii suplimentare. grupul ce a luat decizia nu vrea sa iasa din zona de comfort al cunoasterii directiei de urmat si nici nu e dispus sa reconsidere anumite lucruri si datorita atitudinii „cine sunt ei ca sa vada sau sa stie mai mult decat stim noi?” si, intr-adevar, in unele cazuri reluarea procesului decizional nu se poate face datorita factorului urgenta.

 dar nu ne place sa ascultam, ne place sa fim ascultati. din cand in cand, totusi, ascultam ce spun altii, dar suntem destul de selectivi in ceea ce-i priveste pe oamenii pe care-i ascultam, iar selectia o facem pe anumite criterii personale ciudate, pentru ca de cele mai multe ori suntem dispusi sa ascultam un strain mai degraba decat pe cineva de langa noi, care ne cunoaste! de ce ne e teama?   

 de ce nu indraznim sa fim diferiti?

 deciziile se iau fara cunostiinta de cauza, datorita unui complex al neputintei de a aduna toate informatiile, dar si pentru ca o „masa critica” de oameni care  nu au nevoie de prea multe argumente pentru a face unele lucruri intr-un fel sau altul au o voce puternica si se fac cumva ascultati.

 ceii ce se trezesc din „hipnoza” stiu ca a impune e o agresiune si ca lucrurile nu se obtin cu forta. si tocmai de aceasta atitudine  profita hipnotizatorii.

cei ce se trezesc din hipnoza vorbesc, incearca sa comunice, sa-i trzeasca si pe ceilalti. care insa nu vor sa auda.

din fericire insa aude constiinta lor. si nu mai tine decat de liberul arbitru masura in care asculta ce spun stapanii din exterior sau maestrul din interior.

 eu scriu sinelui vostru interior, incerc sa va arat ca se poate si altfel, ca lucrurile niciodata nu sunt asa cum ni se pare ca sunt, dea aceea pe aceeasi strada, aceeasi vreme, aceeasi ora vezi trecatori fericiti, tristi, zambitori si incruntati.

ziua e zi, nici frumoasa nici urata. insa noi putem s-o vedem intr-un fel sau altul…

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s