contemplari

Oglinda oglinjoara…

De-a lungul vietii fiecare dintre noi avem tot felul de experiente care ne lasa cu amintire, traire, gust amar sau dulce.

Eu am avut azi cea mai amuzanta, clara si semnificativa experienta in ceea ce priveste oglindirea interiorului in exterior.  A fost foarte clara pentru ca m-am recunoscut in persoana din fata mea  intr-o maniera demna de filmele sau romanele SF. Ceea ce mi se spune despre atitudinea si limbajul meu in diferite situatii mi s-a aratat intr-o oglinda de cristal! Am inteles ce mi se spune pentru ca am vazut asta. De cate ori mi s-a atras atentia ca sunt agresiva, am un anume ton al vocii etc am cerut sa mi se exemplifice pentru ca nu intelegeam… dar cu dorinta mea e lege pentru univers, si pentru ca probabil cu alte exemplificari nu am inteles,  universul mi-a facut o clona. In persoana prietenei mele cele mai vechi si bune, pentru a nu exista nicio umbra de indoiala, sa nu am loc de intors, interpretari si indulciri ale situatiei!

Mi s-a explicat ca daca cineva nu e de acord cu ce spun, sau imi pune intrebari suplimentare nu inseamna ca nu e de acord cu mine. Dar, aparent sau inconstient, eu am imbracat mereu pe acel cineva in hainele “inamicului”, sau ale lui “gigi contra”, cu care trebuie sa duc o munca asidua, o lupta de lamurire. Dar, cum ziceam, asta intr-un mod inconstient, pentru ca nivel constient  ii inteleg pe ceilalti, argumentele si legitimitatea lor, incerc sa le explic cum stiu eu mai bine de ce cred sau spun sau fac una-alta.  Dar tonul si atitudinea nu-mi ies mai niciodata… pentru ca nu am rabdare!!!!

A fost o experienta amuzanta pentru ca eu nu eram parte la discutia propriu-zisa, ci am putut fi  “musca din camera”. Mai mult decat atat, stiind prea bine subiectul si posibilele raspunsuri si ce e in spatele lor, nu numai ca mi s-au oglindit atitudinile, dar am putut face si o radiografie a intregului. Am vazut un ego crescand, apoi simtindu-se lezat, replicand, incercand sa demonteze, intelegand.

A fost o experienta care ca m-a marcat profund si pentru ca o consider un moment de referinta.  Am putut sa ma vad pe mine insami fara a avea propriul ego ranit  de recunoasterea inoportunitatii si inutilitatii unor atitudini (pana la urma eram eu, dar nu in realitate, era imaginea, si imaginea din oglinda nu are ego-ul meu).

Oglinda iti arata cum esti, dar si mai important, iti da ocazia de a te “vedea”, de a te analiza trecand de mastile pe care le porti. Oglinda este a sinelui interior, dincolo de floricele, fundite si ambalaj. Uneori imaginea este usor de recunoscut, alteori trebuie sa cauti detaliul din planul doi sau trei. Dar cu intrebarile corect formulate, raspunsurile vin de la sine!

Si de-atunci zambesc si-mi vine sa rad pentru lucrurile pe care le-am inteles.  Urmeaza sa pun teoria in practica.

multumesc “actorilor principali” pentru aceasta minunata experienta! si multumesc universului pentru felul in care asculta si raspunde dorintelor noastre!

Standard

2 thoughts on “Oglinda oglinjoara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s