interpretari

alegeri… Iisus sau Baraba?

Iisus si Baraba… o alta scena biblica ce spune muuuulte… 

Poporul avea de ales pe unul din cei doi, Iisus – maestrul, propovaduitor al binelui, luminii si iubirii, si Baraba – talhar, castigandu-si existenta furand de la altii, inseland…

Ei bine, noi, oamenii, acum si-ntotdeauna am avut si avem liberul arbitru, si avem in fiecare moment al existentei posibilitatea de a alege – pe Iisus sau pe Baraba.

In fiecare an, inaintea Pastelui ruleaza mereu si mereu acelasi film (sau unul din cele cateva filme) cu viata lui Iisus. Si in fiecare an o mare parte din oameni urmaresc filmul si probabil ii condamna pe preoti si condamna poporul evreu pentru rastignirea lui Iisus. Si dau din cap intr-un mod fatalist, ca asa sunt oamenii, nestiutori, trimit la moarte un om iluminat, pe Fiul Domnului … asta e efectul de turma, ii urmam pe cei ce striga mai tare…

Ei bine, asa cum oamenii aceia nu cunosteau prea multe, nu vedeau regia universului – sau pe cea hollywoodiana –, au fost limitati in intelegere de propriile iluzii si manipulati de preoti, conducatori, lideri de opinii, asa scena se repeta in viata noastra, la o scara mai mica sau mai mare! Ca vrem sa acceptam asta sau nu! Ca vrem sa acceptam asta acum, aici, sau asteptam sa ne vina “mintea cea din urma” si sa realizam ce facem!

In fiecare moment putem “vedea” dincolo de aparente, dincolo de stralucirea reclamelor, programelor, dogmelor, dovezilor stiintifice sau de sezatoare, putem vedea “regia” din spatele lucrurilor, putem intelege intr-un sens mei profund viata si existent si experientele noastre – alegandu-l pe Iisus, sau putem ignora aceste lucruri fie pentru ca ne dor (ego-ul preotilor nu a putut permite faptul ca exista cineva care contrazice cuvantul lor), fie pentru ca nu le intelegem, fie ca ne cere sa ne schimbam atitudinea – si il alegem pe Baraba, pentru ca e asemeni noua, il cunoastem, nu e “acolo”, asa cum ne imaginam ca e sa fie un maestru (si da, un maestru e altfel decat “turma” pentru ca are o alta intelegere a lucrurilor si asta e multe ori e dificil de transpus in cuvinte. Si e mai usor sa-l facem aerian, vazduhist, idealist decat sa facem primul pas, oricare ar fi el, catre aceasta intelegere).

Ne punem singuri obstacole si piedici in calea cunosterii, intelegerii, iubirii. Gasim mereu un “dar daca…”, si mereu va fi un Baraba care sa ne fure din libertate, din frumusetea vietii… si culmea e ca noi acceptam asta! Acceptam sa fim furati, manipulati, otraviti cu dogme si e-uri, dar nu acceptam ca cineva sa ne spuna ca NOI ne cream viata, ca in noi e raspunsul. E mai simplu sa-l salvam pe Baraba, pentru ca fara tap ispasitor trebuie sa ajungem sa facem curatenie in ograda noastra, si asta de multe ori inseamna sa lasi telecomanda si sa ajuti pe cineva, sau sa te relaxezi, sa te bucuri! Dar nu e mai usor sa comentam circul facut de altii?

oricat de tare ar sufla vantul, muntele nu se clinteste… in acest caz, oricata lumina li s-ar arata unor oameni “puternici si statornici in principii”, ei raman ancorati in “realitatea lor”…. gasesc motive, argumente, construiesc masti, isi creeaza sau ii lasa pe altii sa le creeze iluzii pe care sa le urmareasca ca pe fata morgana…

“raul cunoscut e mai la-ndemana decat binele ce nu-l cunoastem”…. atata timp cat situatia in care traiesti e acceptabila, de ce ai face o schimbare care te scoate din zona de comfort?

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s