contemplari

a iubi

A iubi si a sufoca cu iubire.

Mult timp nu mi-am dat seama cum poti sufoca pe cineva cu iubire… pentru ca eu, avida de a fi iubita, niciodata nu am crezut ca cineva poate spune ca are prea multa iubire si e sufocat.

Dar am invatat ceva de la plante… daca nu intelegi nevoile individuale ale plantelor, in ceea ce priceste apa, lumina, soarele, temperatura, din dragoste si exces de zel ai tendinta de a le da prea multa apa, lumina, soare, caldura. Indiferent daca planta e pregatita sau nu pentru ceea ce tu ii oferi. Din iubire…

Am invatat ca a sufoca cu iubire pe cineva inseamna de fapt ca nu il/o intelegi, ca il/o judeci dupa propriile criterii si nu tii cont de ceea ce persoana iubita are cu adevarat nevoie. Inseamna ca iti proiectezi visele, fanteziile asupra celorlalti, si ca in mod paradoxal celalalt nu conteaza!

Daca eu cred ca a pune apa la flori, a le pune la soare si caldura insemna ca imi manifest iubirea si grija fata de ea, chiar daca e un cactus care prefera uscaciunea sau de o feriga care vrea la umbra.

Deci a iubi inseamna a intelege si tine cont de faptul ca a “iubi” se poate materializa diferit pentru fiecare in parte. 

Dar de ce iubirea trebuie sa fie legata de o persoana, de un obiect,de o viata? Iubirea trebuie sa fie neconditionata, daruita catre toti cei din jur. Pentru ca in jurul nostru nu sunt decat cei asemeni noua, foarte asmenei noua, pentru ca noi ii atragem prin ganduri, atitudini, sentimente.

E un mare pas realizarea faptului ca a iubi e legat de eu-l interior. A iubi inseamna a emana iubire, catre oricine, indiferent de relatia noastra cu celalalt. Ei da, e intr-adevar mai greu sa simti iubire pentru colegul din trafic nervos si cu un limbaj colorat, pentru colegul de tramvai care a uitat sa se spele de cateva saptamani, pentru cel pe care-l consideri a fi dusmanul (atentie, dusmanul = concurentul) tau cel mai aprig! Daca legi iubirea de felul de manifestare a celuilalt, aceasta se risipeste. Raman comentarii, ironii, competitii. Adica ai stins lumina si ramane intunericul!

A sufoca cu iubire inseamna a-ti focaliza sentimentul asupra cuiva, a-l considera centrul existentei, conditia existentei. Si asta inseamna indepartarea de sine, de divinul din interior, inseamna o identitate legata de altii si raportata la altii. In cazul oamenilor asta inseamna sa astepti ca celalalt sa-ti raspunda cu iubire (sa creasca si sa infloresca in cazul plantelor :), inseamna ingradirea felului sau de manifestare, inseamna sa ai asteptari si atunci cand asteptarile ti-s inselate consideri ca nu esti iubit, si in consecinta refuzi sa iubesti sau sa simti resentimente, gelozie fata de celalalt. Din iubire…

Cand iubirea e o stare intelegi ca daca simti iubire, simti in mod simultan, neconditionat si ca esti iubit! Pentru ca tu esti parte din intreg! A darui iubire e acelasi lucru cu a te iubi! Si a te iubi, e te accepta asa cum esti, inseamna ca-i iubesti si pe ceilalti, asa cum sunt!

Standard

3 thoughts on “a iubi

 1. carmen says:

  inteleg foarte bine ceea ce exprimi, insa recunosc ca nu ma pot abtine sa nu te intreb cat de norocoasa esti sa fi intalnit o persoana care a inteles (dar nu cu mintea) ca iubirea e o stare… pentru ca sa fiu sincera, daca as intalni o asemenea persoana, as face cum a facut Marta cand Isus a venit la ei in casa…eu as face asta, dar uite ca nu pot sa uit ca am citit despre Oameni care au emanat iubire neconditionata prin toti porii si care au fost batuti, inchisi, torturati si chiar rastigniti pentru aceasta stare…cate suflete s-au deschis atunci sa inteleaga aceasta iubire? de ce singura cale, iubirea, este atat de anevoioasa?

 2. am intalnit foarte putine persoane! dar la fel de putine persoane am intalnit care sa fie multumite, fericite sa nu se planga de viata, de soarta, vreme, reumatism etc.
  de obicei fericirea dureaza pana trece pasiunea (iubirea) pentru cineva…
  tu esti o astfel de persoana, si da, sunt norocoasa ca ne cunoastem si ca pot intelege!

  acei oameni au venit printre noi, acceptandu-si soarta, pentru a planta semintele acestei iubiri, pentru a arata ca se poate! faptul ca acum ele cresc prin in li se datoreaza lor, si trebuiesa le multumim pentru misiunea grea pe care au acceptat-o si dus-o la sfarsit!

 3. carmen says:

  Surprinzator, parintii mei nu s-au gandit nici macar o data la numele Carmen atunci cand m-am nascut, a fost o decizie de ultim moment, inainte de a mi se intocmi actele pentru certificatul de nastere, generata de prezenta, in acel timp si loc, a unei persoane care purta acest nume. Eram deja Mihaela cand mama a cerut fara vreo explicatie sa se adauge si Carmen, iar “soarta” a vrut ca acesta sa ramana primul prenume.

  Multumesc..pentru tot…pentru ca exist si pentru ca existati…da, ma bucur ca acum pot multumi cu sufletul, pentru ca pana acum nu reuseam sa multumesc, cuvintele gandite imi sunau fals si stiam ca nu le simt in mine….

  Citesc de putin timp o carte scrisa de Parintele Arsenie Boca, “Cararea Imparatiei”, care, ciudat pentru vremurile in care a fost scrisa, a rezistat cenzurii. Citisem si auzisem despe Parintele Arsenie Boca si despre uimitoarele marturii ale prezentei lui in 2 locuri diferite in acelasi timp sau ale unor insanatosiri miraculoase sau ale unei clarviziuni extraordinare. Dar tot ceea ce citisem si auzisem era o particica mica din profunzimea trairilor acestui Om, care a asternut aceste trairi intr-un mod extraordinar in cartea mentionata anterior.
  De exemplu, ieri seara am citit o interpretare a unor pasaje biblice care m-a facut toata ziua sa ma gandesc la asta, nu pentru ca nu le-am inteles, ci pentru ca m-a surprins modul in care au fost “citite” si explicate si mai ales pentru faptul ca nu mi-ar fi trecut niciodata prin minte sa le “citesc” asa:

  “Matei 18:
  19. Daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru (mintuirea) pe care il vor cere: se va da lor de catre Tatal Meu, carele este in ceruri.
  20. Ca unde sunt doi sau trei adunati intru numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor.

  Cuvintele acestea, pe langa intelesul literei, mai au si urmatorul inteles: pamantul este trupul, iar mai cu deosebire inima; cei doi sau trei sunt puterile sufletului, care, daca se vor invoi pe pamant, adunandu-ne intr-un gand, va fi si Dumnezeu in mijlocul lor. Unirea puterilor sufletului pe pamantul inimii, insemneaza iubirea, caci numai ea uneste cele invrajbite. Iar iubirea, cerand ceva de la Dumnezeu, Tatal raspunde celor doi sau trei de pe pamant, daruindu-le iubirea Sa din ceruri, care este Fiul Sau si asa ne aflam avand pe Dumnezeu, carele este iubire, in mijlocul nostru.
  Staruim in tot chipul cu putinta asupra unirii lui Hristos cu fiecare din puterile sufletului, precum si asupra puterilor insesi, pentru ca mantuirea-singurul bun ce ne trebuieste cu adevarat-este, pe rand: o lucrare si a mintii, si a vointei si a dragostei…..

  Cei ce nu urmaresc in viata aceasta nimic mai mult decat sa fie fericiti in lume si tihniti in trup, acestia n-au razboi cu diavolul: pe acestia ii are fara de razboi. …Razboiul incepe abia cu cei ce vor sa-si refaca fericirea Raiului pierdut…si incepe asa: toate patimile sau lucrurile impotriva firii se ivesc mai intai in minte, in partea cea mai subtire a fapturii noastre nevazute. …Prin urmare, e drept ca momeala, ca gand simplu, exercita o putere silnica atunci cand staruie, dar convorbirea gandurilor ce se adauga, atarna de voia noastra libera….Ca de la carma mintii atarna incotro pornim si unde sa ajungem.”

  Ma cutremura profunzimea zicerilor unui preot simplu si modest, pe care din pacate, nici macar confratii, doctori in teologie, care i-au alcatuit prefata cartii nu l-au inteles…nu e usor sa devii un flaut prin care Universul canta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s