contemplari, interpretari

ajutoare… sau nu

Apar pe piata noi si noi aparate – electrocasnice, electronice, care fac tot felul de lucruri minunate pentru noi. Dupa umplerea cu ingrediente si o apasare de buton iti fac paine, cafea, friptura, cozonaci, spala vase, rufe, aspira praful… prin folosirea acestor echipamente economisim timp si materie prima. Timp pentru ca in „sclavii”, cum le zic eu, muncesc si noi putem face altceva, de materie prima pentru ca sansele ca o reteta sa nu iasa, ca mancarea sa se arda etc sunt din ce in ce mai mici.

Apoi apar tot felul de echipamente care te ajuta sa te faci bine: aparate de masaj, anticelulita, cazi cu hidromasaj, aparate care fac gimnastica pentru tine prin electrostimulare … iti intind ridurile, energizeaza etc. De medicamentele si cosmetice nu vorbim acum…

Cu bucurie cumperi tot felul de lucruri care speri ca te vor face fericit, suplu, sanatos, energic si tot ceea ti se inoculeaza prin reclame.

Ei bine, nu. Aceste lucruri nu te fac nici mai frumos, nici mai intelept, nici mai priceput. Nu. Te invata sa-ti cresti iluziile, asteptarile ca ceva, cineva, de undeva va sti exact de ce ai nevoie si va crea un minunat „gadget” care-ti rezolva problema. Te invata sa te bazezi pe ceea ce altii gandesc, inventeaza. Te invata sa fii lenes, sa uiti o gramada de lucruri care te ajuta sa traiesti (sanatos).

Te fac sa devii dependent de altii, de consum, de cheltuit, de „shopping”. Te imping in exterior, spre periferie. Adica exact opusul a ceea ce te ajuta cu adevarat sa fii frumos, sa radiezi de sanatate si fericire: adica sa te descoperi cum esti in interior, in nucleul fiintei. Insa intoarcerea spre interior e un proces complex… poate dura o secunda sau o vesnicie. E usor daca simti ca asta e calea, sau e complicat daca esti cuprins de indoieli si influentele celor din jur care fie nici ei nu au descoperit ca mai exista o cale, fie ca nu vor sa te lase sa te schimbi.

Pentru ca prin reorintere devii constient de inutilitatea multor lucruri ce le faci sau cumperi, incepi sa gasesti in tine lucrurile ce te fac fericit, pe care le cautai in afara, in cautarea carora dadeau bani… Si cum in lumea materiala conteaza consumul, sa cheltui, mai mult, mai mult pentru ca unii sa acumuleze averi pe seama ta, o armata de aparare a consumerismului, a reclamelor si a creatorilor de nevoi vor sari impotriva ta, incercand sa-ti reorienteze privirea in exterior, catre manechinele prelucrate sa arate fericit/e in afise! Iti vor da argumentele perfecte, se vor comporta asa cum vrei tu, doar pentru a te controla…

Si cu cat esti mai dependent de aparate, solutii, creatii exterioare te pot controla mai usor. Nu-i asa ca nu stii nici un sfert din cate stiau bunicii tai sa faca (fie ca e vorba de cozonaci, sanii, fluiere etc)? Daca te-ai trezi in padure, inconjurat(a) de copaci ti-ar fi greu sa supravietuiesti o zi – doua – trei? Fara pet-ul cu apa, fara brichata, fara televizorul care sa-ti dea sfaturi, fara telefon, fara firma care sa-ti livreze pizza in padure?! Si daca atunci cand esti pierdut, in padure, dezorientat, infricosat, auzi o voce care te invata ce sa faci, te ajuta, ce faci?

Ei bine, acum e la latitudinea ta daca asculti vocea din interior, sau vocea din afara… si e alegerea ta in cine ai incredere ca iti vrea binele, sa ajungi stapan in palatul de clestar sau la galere.

Si stii care-i culmea? Ca si daca ajungi la galere esti multumit! Pentru ca nu te mai simti pierdut si dezorientat, traiest un rau comfortabil (si stapanii galerelor vor avea grija de aspectul comfortabil, asa zisa „colivie de aur”). Si chiar daca aspiri la palatul de clestar nu vei mai avea curajul sa pornesti sa-l cauti pentru ca ti-e frica sa nu te simti iar pierdut si dezorientat. Sau vei porni, si vei auzi o voce… iar si iar.

Standard

One thought on “ajutoare… sau nu

  1. Pingback: agresiuni… « Oglinda Oglinjoara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s