interpretari

ego-ul din aproape 360 de grade

Egoul nu intelege ca fericirea e doar o stare… Si incearca s-o distruga! Cum adica sa fii fericit urmarind caderea unei frunze? Cum adica sa fii fericit nefacand nimic cu comoara (de ex petrolul) pe care stai? Cum sa faci doar strictul necesar cand ai putea cladi un imperiu?

Ego-ul este un fenomen si o entitate virtulala cu o forta extraordinara. Ego-ul este forta care-l transforma pe print in bestie sau in broasca sau in orice altceva decat este. Iubirea il transforma la loc.

“mami, noi ne luptam. Se lupta binele cu raul”.  Dar de ce? Pentru ca “raul” vrea sa obtina pacea, armonia, fericirea “binelui”. Pentru ca raul este intotdeauna incruntat, dur, avid de putere, de si mai multa putere, crede ca detine adevarul suprem si nimeni nu are voie sa i se opuna sau sa-l contrazica. Cand nu mai are argumente, recurge la forta.

Binele, fericit, senin, armonios isi vede de viata lui, nu vrea sa cucereasca lumea, nu vrea sa conduca armate. El este, pur si simplu. Si este liber. Si intotdeauna isi va apara libertatea.

Cel ce nu e fericit cauta fericirea in exterior. O agata de ceva, de cele mai multe ori iluzii (vezi reclamele care-ti promit ca te fac top-model doar prin flolosirea cremei anticelulita), lucruri (e dependent de cumparaturi), oameni (il sperie linistea singuratatii). Si cred ca Fericitul are “reteta fericirii”, si trebuie sa o obtina.

Problema e ca cel nu e fericit traieste prin ego-ul sau, ignorand sufletul, divinul din el, eul.

Ego-ul pe de o parte nu-l lasa sa recunoasca ca altii au stiut sa ajunga la lumina, sau ca alta cale decat a sa duce la lumina. Nu nu poate admite asta. Fericirea e unde stie ego-ul ca e, nu poate fi altfel. Pe de alta parte, ego-ul lupta pentru supravietuire, caci am definit-o ca pe o entitate, si lupta cu inversunare si in acelasi timp discretie (dureaza ceva pana recunosti ego-ul tine :), pana il identifici)! Si daca ajungi la lumina iti dau seama ca nu ai nevoie de ego sa fii fericit… iti dai seama ca ego-ul a fost cel care te-a alimentat cu ambitii si te-a impiedicat sa fii… fericit, dar in cautarea fericirii. Vedeti frumusetea subtilitatii jocului ego-ului?  Te face sa crezi ca te ajuta sa gasesti fericirea pe cand tocmai asta nu o vei gasi cu ajutorul sau!

Ego-ul nu asculta. Ego-ul vorbeste, convinge, asimileaza experiente si cunostinte pentru a-si consolida pozitia.  Ego-ul lupta pentru orice si cu oricine, conteaza sa castige. Asta e fericirea ego-ului. Si ea nu tine cont de victimele si suferintele ce la genereaza… asa ca te bucuri un pic de victorie, dar e o chestiune de moment caci ea nu dureaza. Mai mult, daca incepi sa constientizezi pretul fericirii de o clipa devii si mai nefericit. asta e decaderea la care duce ego-ul. aceasta-i reteta transformarii printului in bestie, asta este monstrul din povesti, basme, desene animate (care se poate transforma in fat-frumos!!!)

Deci, ego-ul lupta pentru supravietuire pe cand sufletul cauta legatura cu Creatorul, integrarea in Uni-vers, armonia, linistea, pacea.  Aceasta este lupta intre “bine si rau”. Si e o lupta absurda. In primul rand pentru ca raul nu e rau! Pentru ca raul de fapt te ajuta sa te cunosti. Te ajuta sa gasesti ego-ul in tine, sa-l vezi, sa-l identifici, sa-l controlezi, si sa nu-l lasi pe el sa te controleze. Fara a ne cunoaste, fara cunoaste raul nu am putea evolua.

E fascinant sa poti sta sa te observi, sa urmaresti cum interactionezi cu cei din jur. Sa vezi, sa simti cand vorbesti cu sufletul, cand cu mintea, cand cu ego-ul.

Cand vorbesti cu sufletul, esti deschis, nu-ti pasa de ce s-ar interpreta din cele spuse, cum te-ar afecta, daca, la ce ajuta… vorbesti din suflet cuiva cu care simti ca poti comunica astfel, care are o ureche intredeschisa catre “altceva”.  Vorbesti cald, calm, nu conteaza rezultatul discutiei, ci discutia in sine

Cand vorbest cu mintea, esti foarte logic. Iti folosesti cunostintele si experientele pentru a demonstra ceva sau doar pentru a comunica.  Recunosti cand ai dreptate sau nu, admiti argumentele si meritele celuilalt, inveti. Dar in dialog nu exista caldura.

Cand vorbeste ego-ul, cauti mereu sa arati ceva, sa demonstrezi ca ai dreptatate, te simti umilit daca nu e asa, sau i se intampla altcuiva i se da dreptate, atentie, judeci, categorisesti etc.

Pentru a ajunge la OMul din fata ta ai nevoie de a vorbi din suflet, si de cele mai multe ori ai nevoie si de minte… pentru a te intrece cu omul din fata ta ai nevoie de ego.

Standard

One thought on “ego-ul din aproape 360 de grade

  1. carmen says:

    Acum un an de zile am avut o discutie foarte interesanta cu un amic: vorbeam despre oameni buni si oameni rai…da, asa ziceam eu, ca oamenii se impart in oameni buni, care indiferent de situatia in care se afla, indiferent cat de loviti cu rautate ar fi, nu vor raspunde niciodata cu aceeasi moneda si oameni rai, care vor face rau si cand pot face usor bine. Si amicul meu m-a intrebat: tu cum crezi ca esti: un om bun sau rau? bineinteles ca am raspuns repede ca ma consider un om bun, pentru ca intotdeauna m-am pus in “papucii” altei persoane si am mers pe principiul ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.

    Raspunsul lui m-a socat si totodata rusinat: mi-a spus ca el se considera un om rau, pentru ca atunci cand cineva il pune intr-o situatie defavorabila, primul gand care ii tasneste in minte este razbunarea, iar faptul ca a reusit intotdeauna sa nu transforme gandul in fapta l-a facut sa spuna despre el ca este un om rau care se straduieste sa nu faca rau, sa nu raspunda cu rau.

    De atunci, m-am “ferit” sa mai impart oamenii in categorii: rau sau bun, dar cred in continuare ca rautate exista si ca din pacate, fiind gandita de mai multe persoane, se poate materializa. Sigur ca exista si antidotul, dar este atat de amar gustul incat multi il scuipa inainte ca acesta sa-si faca efectul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s