contemplari, interpretari

intuitie si rationament

De dimineata pana seara, de cand ne trezim pana la culcare, de luni pana duminica interpretam “relaitatea”, facem diverse lucruri logice, planificate sau spontane.

De ce le facem sau gandim? Ce este in spatele unei anume actiuni, ce ne facem sa o luam pe o cale sau alta? Ce sau cine ne indruma?

Eu am identificat rationamentul si intuitie ca fiind spatele a ceea ce facem, gandim, traim, percepem.

Rationamentul tine de activitatea mintii. Rationamentul tine cont de logica, de legatura cauza-efect, de bine-rau (de dualitate in general). Rationamentul se bazeaza pe experiente trecute (pe care le consideram model, sablon si ne asteptam ca in conditii similare sa obtinem acelasi rezultat), pe invataturile asimilate in procesul de educatie (invataturi reale, fizice, empirice, sau de curente de gandire clasificate de un grup de oameni – influenti in domeniile lor – ca fiind “Adevaruri” pe care trebuie sa le luam ca atare, sa nu le cercetam…), sau pe reguli impuse de societate, de grupurile la care vrem sa apartinem (nu as vrea sa comentez obligativitatea purtarii unor anumite marci de haine, frecventarea unor anume localuri pentru dovedirea apartenentei la “haita”).

Avand in vedere ingredientele de sus ale rationamentului (va rog sa-mi spuneti daca mai sunt cumva si altele identificate de voi), pot spune ca acesta este limitat.

Am zis ca se bazeaza pe experiente trecut,si trecute, inseamna prin definitie, ceva deja depasit . modelul are la baza un set de conditii care duc la un rezultat. Dar suntem limitati in identificarea si cunoasterea TUTUROR elementelor care duc la un rezultat.  Cunostiintele, interpretarea unor date palpabile sunt ale unor oameni care au trait in anumite perioade, fiecare cu conditionarile sale – va amintiti de “e pur si muove” a lui Galilei? Si de alte adevaruri care acum sunt banale, dar pentru care au murit cei ce le sustineau? Pentru ca adevarurile nu puteau fi demonstrate rational… si societatea… cea care condamna orice geniu la solitudinea  faptului ca nu e inteles de semenii sai, il condamna la captivitatea cercetarilor si demonstratiilor, pentru ca ne e greu sa CREDEM ceva mintea nu cunoaste…

Dar, din fericire, pe langa rationament mai avem si intuitia. Intuitia ne spune ca mai e ceva dincolo de ce ne spune mintea ca e. mintea percepe simturile corpului nostru (cele 5, miros, vaz, auz, pipsit, gust) si atat. Dar ni s-a inatmplat tuturor sa simtim mai mult. Sa “presimtim” ceva ce se va inampla, sa fim atrasi sau respinsi de unii oameni – de ce tine asta? Cu siguranta, nu de minte… da, mintea poate prelucra informatia ce ne vine de undeva si o accepta. Daca respinge orice ce nu poate explica rational, daca se limiteaza, calea pe care mergem in viata e un cerc ce nu duce nicaieri. Venim si plecam fara a fi “adaugat valoare” EU-lui nostru.

Si poate ca in limitarea noastra pamanteana, a atitudinii “ce conteaza ce e dupa, nu ma inteeseaza ce va fi cand mor” inchidem orice usa prin care am ajunge la adevarata pace, fercire si lumina…

Si pentru cei ce se considera mai pragmatici si mai putin spirituali: va rog sa-mi raspndeti la urmatoarea intrebare:

Unde ar fi omenirea daca ne-am fi dezvoltat doar bazat de rationament si nici un lucru “ilogic”, “absurd” nu s-ar fi strecurat in mintea celor pe care acum ii consideram a fi vizionari (va amintiti de Jules Verne)? Cum am fi ajuns la tehnologia de azi daca oameni asemeni noua nu s-ar fi “aventurat” sa exploreze dincolo de rational, daca nu ar fi avut intuitie, acces la o cunoastere mai inalta?

rationamentul, logica sunt niste instrumente extraordinare ale omului, si ne ajuta sa progresam, sa experimentam, insa cu o conditie: sa le dam exclusivitate. sa ne ascultam intuitia. sa invatam sa o identificam, sa nu o ingropam sub patura ignorantei si comoditatii si complacerii intr-o vieta fara stralucire, o viata ce se rezuma la dovedi cine suntem fata de societate, fara a cauta cine suntem noi cu adevarat…

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s