contemplari

de ce nu suntem multumiti…

“Totdeauna cei saraci in dorinte vor fi bogati in multumiri.” Este o intelepciune ce nu imi apartine, insa am rasucit-o pe toate partile, am testat a o spune in mai multe conjuncturi, diferitelor persoane…

Cei saraci in dorinte… poate fi vorba de lipsa de aspiratii? De faptul ca te multumesti cu putin? Sigur, fraza suporta mute interpretari si traduceri in atitudini nedorite intr-o societate concurentiala de consum. Sau s-ar putea spune “fericiti cei saraci cu duhul”, sau ca resemnarea duce la multumire. Si altele similare deloc “magulitoare” pentru cineva care doreste sa demonstreze ca fericirea si multumirea exista si intr-o societate in care nu ai nici timp nici bani sa faci tot ce consideri ca ar trebui sa faci pentru a fi intr-un tarziu multumit, pentru cineva care doreste sa ajute oamenii sa vada dincolo de ochelarii pe care i-a impus societatea si care arata lucrurile deformat…

Cred insa ca problema nuantelor jignitoare a interpretarii frazei de mai sus rezida in faptul ca cineva vrea sa demonstreze ceva, ca adevarul spuselor este rupt de un context cvasi-spiritual si este enuntat intr-unul materialist. Caci este evident faptul ca cei nemultumiti sunt ancorati in dorintele lor neimplinite, si ca lupta lor este de a face orice pentru a le implini… doar ca se lovesc de limitarile economico-sociale, de jocurile de corporatii si sisteme bugetare, de liberul arbitru al celorlati.

Dintr-un curs corporate am ramas cu urmatoarea remarca: “stiti cate incercari a facut Edison inainte de a inventa becul? De 999 de ori! Ati zice uau, de cate ori a esuat… Dar tineti minte: a incercat de 999 de ori in 999 de moduri diferite! Dar ar fi reluat aceeasi incercare, in acelasi modde 999 de ori nu ar fi ajuns nicaieri!”

Combinatia celor de mai sus ar insemna ca daca incerci sa fii fericit si castigi lupta dupa lupta, bifezi dorinta dupa dorinta si tot nu reusesti, abordeaza problema altfel, pana ajungi la un mod care iti aduce intr-adevar multumirea launtrica.

Incearca sa-ti analizezi nefericirea de la originile sale. Si origini inseamna punctul in care se naste lipsa fericirii, punctul in care nu simti bucurie, multumire, armonie, seninatate.

Ce-ti perturba aceasta stare? Dorinta de a avea o clipa de liniste intr-o casa in care stau 3 generatii, dorinta de a primi o marire de salariu asemeni colegului care tocmai a fost promovat (eventual pe postul ravnit de tine), dorinta de a fi apreciat de cei din jur, ascultat, de a cumpara haine dupa ultima moda, de a avea telefonul cel mai tare, abia aparut pe piata si tot asa. Dorintele astea… si mai vine o intreaga industrie de publicitate aratandu-ti noi si noi nevoi care nu-ti sunt satisfacute!

Pana la urma “totdeauna cei saraci in dorinte vor fi bogati in multumiri” se poate rezuma la faptul ca daca nu cumperi ideea unei iluzii de pe panouri sau reclame vei fi mult mai multumit. Insa cei mai multi nu vor sa recunoasca faptul ca sunt in capcana vanzatorilor de iluzii, a celor ce produc peste nevoile noastre firesti si vor sa vanda, sa vanda, sa vanda si nu pot face asta decat … creand nevoi.

Tolle spune ca dorintele provin din faptul ca tu ca persoana, ca EU nu esti implinit, si iti cauti implinirea in exterior, crezi ca o relaizare/ achizitie sau recunoastere exterioara te va ajuta.

A lega fericirea de indeplinirea unei dorinte inseamna in acelasi timp o amanare. Nu esti fericit acum vei fi cand … de fapt nu stii cand. Pentru ca te poti atasa de starea in care esti, de faptul ca ai o scuza pentru a fi morocanos, si scuza te absolva de responsabilitate, e IN AFARA, dar oricat si orice ai avea nemultumirea va mocni IN TINE. Si daca vrei sa fii multumit IN TINE, nu cauta AFARA.

Standard

One thought on “de ce nu suntem multumiti…

  1. carmen says:

    Cred ca dinttodeauna mi-a placut sa privesc oamenii din jur, sa vad cum fac, cum zambesc, ce spun, cunoscuti sau necunoscuti…mi s-a intamplat sa-mi pironesc privirea atat de mult pe anumite persoane incat acestea sa se simta stanjenite….de fapt, gandurile mele teseau povesti despre modul in care oamenii isi cauta multumirea, fericirea, sau dimpotriva isi cauta mereu motive de nemultumire, cersesc compatimire…am incercat sa construiesc un model al omului fericit si sa-l compar cu omul nefericit si nu am reusit pentru ca intotdeauna aparea o necunoscuta in plus in ecuatie…si atunci am renuntat sa mai vad similaritati intre oamenii fericiti si intre cei nefericiti, pentru ca mi-am zis ca probabil toti trecem prin toate fazele si ca toti ajungem in acelasi loc, durata si usurinta calatoriei fiind determinate de drumul ales…
    La un moment dat am admirat o mica comunitate de oameni care pareau foarte multumiti de viata lor, de credinta lor, de tot ceea ce traiau si m-am simtit vinovata ca eu aveam atat de multe dorinte in comparatie cu ei si ca nu ma multumeam cu ceea ce aveam. Povestind unui prieten despre aceasta mica comunitate si despre faptul ca ii admir ca reusesc sa-si gaseasca multumirea in acel putin pe care il au (si care pentru mine era de neacceptat), acesta, cunoscand si religia lor, m-a intrebat daca sunt sigura ca acei oameni ar rezista intr-o alta comunitate nu atat de autoizolata ca aceea, adica cu oameni de tot soiul, cu dorinte diferite, cu competitie, cu alte vederi religioase etc, ar mai fi acei oameni la fel de multumiti? Cu alte cuvinte, m-a intrebat cum iti poti masura rezistenta la ispite daca nu le infrunti? si atunci mi-am dat seama ca intr-adevar, poate multi oameni par a fi multumiti de ceea ce au si chiar cred ca aceasta multumire e autentica pentru ca vine din interior, dar cand AFARA se schimba, totul se schimba. Multumirea adevarata trebuie sa reziste indiferent de ceea ce se intampla AFARA, iar evitarea lui AFARA, ca sa ne protejam multumirea, nu ajuta la nimic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s