contemplari

iarna…

imi place foarte mult iarna…  imi place albul ce se asterne peste pamant, case, copaci. Un strat ce curata murdaria adunata de-a lungul anului, un strat care alaturi de ger amorteste activitatea oamenilor si naturii. Creeaza un moment de liniste, de pace.

imi place amorteala generala ce o induce, in trafic nu mai intalnesti rachete din fata carora nu stii cum sa te dai mai repede la o parte, sunt mult mai putini cei ce se aventureaza pe sosele, si ca pieton mergi mai incet, mai cu grija, si parca toata lumea e mai intelegatoare…

iarna, cu zilele mai scurte, te-mbie sa “hibernezi”, sa o lasi mai usor cu agitatia continua, sa mai faci o pauza – sa te odihnesti, sa te incarci, sa te misti in “reluare”, cu mare atentie la fiecare pas, gest. De fapt iarna te obliga sa fii constient de ce faci, sa fii alert, sa faci ce faci 🙂 si nu sa te imprastii in 5 directii! Nu mai poti face mai multe lucruri odata. Nu mai poti vorbi (la telefon) in timp ce mergi sau conduci pentru ca aluneci sau derapezi. Esti mult mai atent la pasi, la ce e in jur, la ce sau cine  simti ca se apropie de tine. Fara sa vrei, si fara sa-ti dai seama intri in starea de atentie alerta, intri in aici si acum!

Cand esti atent sa calci, sa nu cazi, nu poti fi decat prezent, mintea nu mai palavrageste, nu face scenarii. Pur si simplu esti. Doar esti! Incearca sa constientizezi acest lucru si obtii cel mai minunat lucru: iti dai seama ca esti! Doar atat.

Tot ce am scris despre aici si acum, de ce inseamna sa fii prezent in clipa asta poate sa se “materializeze” cand mergi pe gheata! Cand incerci sa simti pamantul sub picioare, sa simti reactia masinii la cea mai mica miscare de volan!

Ca efect colateral, nu vei mai spune “nu stiu cum am alunecat/derapat”. Vei putea sa reproduci cu toate amuntele cum s-a intamplat asta!

La fel se intampla cand pui prima data schiurile, patinele, placa in picioare. Doar ca atunci nu esti numai atent, ci si incordat. Iti poti urmari incordarea, muschii…

Si avand in vedere ca nu numai tu treci prin starea asta, ci si ceilalti pietoni sau soferi, intreaga atmosfera, stare pe strazi e diferita. E o schimbare generala. Un respiro general. 

Constientizeaza miscarile tale, respiratia ta (uneori vei constata ca ti-e teama sa respiri sau uiti s-o faci din cauza concentrarii pe ce faci), apoi, dupa ce te-ai familiarizat cu tine insuti poti extinde “observatia profunda” asupra a ceea ce e in jur, asupra celorlalti, a naturii. Si vei vedea cat de diferite sunt lucrurile! Datorita zapezii, a gerului, a felului in care privesti!

Iarna pre-merge un nou inceput.  Noua ta stare poate fi un nou inceput! Depinde de tine daca ai aceasta revelatie sau ramai in incordare, mentala si fizica, asteptand sa treaca iarna sa reintri n starea de dinainte – si asta nu inseamna evolutie. Inseamna sa reiei aceleasi obiceiuri si lucruri. Astepti sa treaca primavara (ploioasa) ca sa vina vara. Apoi astepti sa treaca vara cu caldurile insuportabile, sa te racoresti toamna. Apoi astepti sa treaca toamna mohorata, si iata-te-n iarna…

Este alegerea fiecarei fiinte si plante daca iese mai energica sau mai secauita din iarna. Daca de sub zapada lasa sa iasa o pata de culoare sau se afunda-n ea…

si iarna asta nu se mai termina !!! 🙂 🙂

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s