contemplari

EVRIKAAA!

Cred ca azi am inteles bucureia lui Arhimede cand a strigat “Evrika!” trebuie sa fi fost un amestec de bucurie, de manifestare a unei energii fantastice(as putea spune cosmice) care se revarsa asupra ta, , o descatusare universala, o eliberare de niste legaturi care te tineau pe loc si datorita carora puteai inainta. E un moment de constientizare a acestor legaturi, caci din momentul in care te detasezi de ele incepi sa le vezi, sa le constientizezi – cand esti in varful muntelui, muntele nu se mai vede… trebuie sa pleci de langa el, trebuie sa te rupi de ele.

De un timp ma framanta o anumita relatie, cu persoana draga, dar care nu merge si nu merge. E un fel de turn babel  cu 2 actori. La un moment dat mi-am dat seama ca pentru a ma face inteleasa am inceput sa adopt atitudinea de care ma plangeam, pentru ca, asa credeam eu, astfel celalalt va vedea cat de deranjant este… pana la urma ajung sa fiu cum nu vreau sa fiu, si in cele din urma sa ma lupt cu mine insami…

Azi mi-am dat seama ca tot ceea ce trebuie sa fac e sa nu fiu CA celalalt, ca nu merge, si ar fi bine sa accept asta, si sa plec de pe munte. Punct.

Intelegerea acestui lucru a dus la recunoasterea (dincolo de frazele scolastice sau livresti) a faptului ca in viata intalnesti oameni care-ti sunt model de “asa da” sau “asa nu”. Si abia cand intalnesti un model de “asa nu”, si intelegi, in sensul intrinsec al cuvantului, acest lucru poti spune ca ai invatat din greselile altuia!

Pana acum nu mi-a placut aceasta expresie. Sa invat din greselile altuia… pentru ca, desi eram in faza de a judeca lucruri si oameni, nu am putut spune transant vreunui lucru ca a fost o “greseala”, s-o tin minte sa nu o repet… probabil ca era si ego-ul acolo spunand “mie nu mi se poate intampla acelasi lucru”. Dar cand am simtit nevoia de a trece printr-o experienta, de a face, spune ceva am facut-o. am vazut rezultatele care erau rezultatele a ce facusem eu, intr-o conjuctura complexa, evaluata, acceptata. Mi-am asumat si imi asum greselile. Le fac in continuare, insa, de la un anumit moment, se califica drept greseli doar raportate la o lume materialista si competitiva, in care efectul se masoara ca niste castiguri financiar si/sau de recunoastere sociala mai mici. Si aici nu pot face compromisuri… sunt ceea ce sunt, si nu as putea sa ma schimb pentru o pozitie sau alta in ierarhia corporate. Imi pun masti , invat limbajul, accept limitele…

Dar sa revenim. Am realizat ca exemplele sunt concludente si se pot numi greseli (si nu doar experiente) doar daca sunt pe Calea Sinelui. O greseala te indepartea za de Tine, de Sine. O experienta te intareste.

Da, azi mi-am vazut si vizualizat modelul “asa nu”. Si mi-am dat seama ca oricum m-as stradui sa ma fac inteleasa nu voi reusi. Pentru ca de fapt asta ar insemna ca celalalt sa accepte ca exista si alte moduri de existenta decat ale sale proprii, sa admita ca si altii pot avea pareri si dreptate. Si ego-ul sau nu-l lasa…

Ego-ul gaseste explicatii, pretexte, scuze, motive. De ce sa cobor la nivelul ego-ului cautand alte explicatii, pretexte, scuze, motive… ASA NU.

Si ca incheiere: nufarul infloreste deaspura mlastinii, desi radacinile ii sunt ancorate in ea. Dar invers nu se poate…

Standard

2 thoughts on “EVRIKAAA!

  1. carmen says:

    Si ASA DA si ASA NU isi vor gasi calea pana la urma si probabil in fiecare etapa se vor intalni cu alti ASA DA fosti ASA NU si cu alti ASA DA/NU proaspeti…dragutz, asa-i?
    Azi am reusit sa aduc sub lupa gandurile mele din ultimele 3-4 zile, ganduri nu putine, dar concentrate pe cateva atasamente puternice, de care crezusem ca am scapat. Am facut febra foarte mare (40) si intr-o stare de foarte rau, primul lucru la care m-am putut gandi a fost ca e posibil sa mor si atunci ce o sa se intample cu copilul, cu mama, cu tata, cu cateii, pisicile, cu casa , cu creditele etc…mintea era departe de ceea ce trebuia sa fie atunci si desi o voce firava soptea ca nu e bine, nimeni nu o mai asculta…..
    Si iata cum poti sa fii azi ASA DA si maine ASA NU!

    • sper ca acum esti mai bine 🙂 cred ca atitudinile temporare de asa da si asa nu sunt oglinzi ale noastre, atentionari vis-a-vis de ceva dinlauntrul nostru. si aceste manifestari sunt intr-adevar “volatile”, functie de noi. modelele in schimb au si nu au legatura cu noi. sunt manifestari “stabile” intr-o directie sau alta, si starea noastra interioara nu are nicio legatura cu modelul in sine. insa are legatura cu momentul in care il intalnim, daca il intalnim. sau poate fi o provocare, un “test” al maiestriei cu care tratam manifestarea. si chiar daca ai momente de asa nu, pe care le depasesti regasindu-tedincolo de furtuna mintii,tu esti un model “asa da”!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s