contemplari

oglinda

Exista un joc distractiv in copilarie, si se numeste “oglinda”. Se joaca in 2. Un copil e “omul” celalalt “oglinda”.

“omul” se stramba, se scalambaie, incearca sa gaseseasca grimase de neimitat. Oglinda, fidela, trebuie sa faca aievea… si daca “omul” vrea sa se schimbe “oglinda” fara a a se schimba  intai el, oglinda va imita si arata cele mai caraghioase incercari si fortari i nacest sens. Si asta poate include ajutorul mainilor care trag de colturile gurii, ale ochilor, turtesc nasul etc. ideea e ca oricat incerci sa schimbi “oglinda” “mecanic”, cu atat mai caraghios e rezultatul :). Daca incerci sa-l schimbi pe celalalt fara a te schimba mai intai tu, pentru a-i fi model de urmat, vei schimba sticla, curbura, lumina oglinzii, si, in consecinta, vei obtine imagini deformate, disproportionate, ale aceluiasi EU.  

Si, care este actiunea reflexa in acest caz al fiintei umane ratacitoare intre umbre? Sa lucreze si mai mult asupra oglinzii :)). Pana la urma se va sparge. In bucati. Insa bucatile mici vor continua sa reflecte o imagine. Si oriunde ai privi vezi imaginea in cioburi. In stanga, in dreapta, in fata si in spate :).  Doar ca acum e ceva mai greu de recompus imaginea intreaga. E un puzzle…

Sigur, poti lua matura si farasul , sa strangi si sa aduni cioburile… dar te vei simi impacat? Sau te vor urmari cei 7 ani de ghinion? 🙂 poate ca sunt sapte ani de noi cautari, poate e un nou ciclu al existentei in care ti se va da din nou sansa de a te descoperi, de a te regasi, de a te vedea… in oglinda. Se poate sa fie un timp necesar al re-unificarii partilor in Intreg… precum alchimia- descompune in cele mai mici parti posibile pentru a recompune in cel mai pur si nobil material… daca nu-ti iese, o iei de la capat. In viata asta, in viata viitoare.

Poti pierde tot intr-o fractiune de timp, o poti lua de la capat. Daca inveti ceea ce ai de invatat, iesi castigat, de un infinit de mai multe ori decat daca te lasi cuprins de panica, de teama, de resemnare pasiva… sau poti construi imperii si sa cauti neobosit  Fericirea, Armonia, Iubirea.  Atata timp cat incerci sa schimbi lumea fara a te schimba pe tine vei fi vesnic nemultumit, nefericit, vei simti mereu ca ceva iti lipseste.

Pentru ca zi de zi, dimineata de dimineata, ridici ochii si te vezi in oglinda. Oglinda din baie se transfera in oglinda din ochii celorlati, in atitudini, in experiente. S-ar putea sa te intrebi “de ce mi se intampla mie toate astea?” “ce rau am facut?”. Sunt intrebari la care numai tu stii raspunsul. Si-l stii. Dar depinde de tine daca esti pregatit sa-l accepti…  daca ai dibacia sau maiestria de a “vedea” in jur.

Si in tot haosul, in toata cautarea, un lucru e cert: daca vrei sa se schimbe imaginea din “oglinda”, cel mai simplu e sa te schimbi mai intai tu!

“oglinda, oglinjoara… cine-i cea mai frumoasa in tara?” de ce oare “mama vitrega”  o vede pe Alba-ca-Zapada in oglinda? De ce Alba-ca-Zapada ajunge la casa celor 7 pitici? puteti reciti comentariul lui Khan la un post trecut : https://reflect2u.wordpress.com/2010/02/11/ce-sa-i-faci/#comments

Standard

3 thoughts on “oglinda

 1. Oglinda Oglinjoara

  Apropo de Oglinda: mi-am facut un cont pe http://www.gravatar.com si nu mai sunt Khan ci Paul. M-am gandit ca cei cu care comunic pe net vor sa vada un om nu un patratel colorat.

  Da, Universul pe care-l percepe fiecare dintre noi este Oglinda Interiorului nostru. Iata ce spune inca de acum cateva mii bune de ani Tabula Smaragdina a lui HERMES MERCURIUS TRISMEGISTUS (Zeul Thot)

  „INTAI – Nu spun lucruri nascocite, ci ceea ce este sigur si foarte adevarat.

  AL DOILEA – Ce este dedesubt este la fel cu ce este deasupra, iar ce este deasupra e la fel cu ce este dedesubt, pentru a implini miracolul unui singur lucru.

  AL TREILEA – Si dupa cum toate lucrurile au fost create printr-un singur cuvant al Unicului, tot asa toate lucrurile au fost create din acest unic lucru, prin adaptare.

  AL PATRULEA – Soarele ii este Tata, Luna ii este Mama, Vantul l-a purtat in pantece, Pamantul ii este Doica.

  AL CINCILEA – El este Tatal intregii perfectiuni a lumii.

  AL SASELEA – Puterea lui este fara margini de-i preschimbat in pamant.

  AL SAPTELEA – Separa pamantul de foc, subtilul de grosier cu bagare de seama si cu judecata.

  AL OPTULEA – Urca cu cea mai mare chibzuiala de la pamant la cer apoi coboara iarasi pe pamant si strange laolalta puterile lucrurilor superioare si ale celor inferioare. Astfel, vei dobandi slava intregii lumi si intunericul se va departa de la tine.

  AL NOUALEA – Aceasta are mai multa tarie decat taria insasi, caci cucereste orice lucru subtil si poate patrunde orice solid.

  AL ZECELEA – Astfel a fost creata lumea.

  AL UNSPREZECELEA – De aici purced minunile aici infatisate.

  AL DOISPREZECELEA – Iata pentru ce sunt numit HERMES TRISMEGISTUS, avand trei parti ale filozofiei lumii intregi.

  AL TREISPREZECELEA – Ceea ce am avut a spune despre lucrarea Soarelui este complet.”

  Cred ca dupa ce patrunzi sensurile profunde ale acestor cuvinte dobandesti o Reflexie cu totul diferita Universului Tau. Intelegi ca esti la fel de prezent intr-o Inima de Stea cum esti intr-un fir de iarba, ca esti una cu tot ceea ce stii, cunosti, percepi in vreun fel. Ca Oglinda Lumii iti dezvaluie un Miracol si acela este Creatia, esti Tu.

  Creatia este un proces dinamic, infinit, o transmutatie alchimica a plumbului material in Aurul Spiritual, a omului in Om, a cunoscutului in Inefabil. Creatia este procesul interior al fiecaruia dintre noi, este Aurul Divin, Talantul pe care l-am primit spre inobilare. Am venit pe Gaya pentru a valorifica potentialul nostru divin, pentru a deveni Oameni Solari si a calatori apoi prin alte locuri pline de minunatii si mister pe care Divinul le pregateste in Creuzetele Creatiei chiar in aceasta clipa.

  Divinul ne spune ca ne-a daruit intreaga Sa Putere si ca putem crea orice doar rostind in exterior sau in interior dorinta. Ne spune ca daca tii palma deschisa de exemplu, si rostesti “mar”, ar trebui ca in palma ta sa se materializeze un mar. Din Energia Iubirii, a Devotiunii, din Respect. Daca iti scrii dorintele si asezi peste bucatica de hartie un pahar de apa de cu seara iar dimineata o bei si citesti inca odata textul, dorintele tale se vor indeplini. Suferintele tale se vor vindeca. Apa este Lacrima Divina. Incercati! Mie imi iese.

  Esti Fiul/Fiica Soarelui. Te-ai nascut dintr-o Inima de Stea si te-ai condensat in bratele Mamei Pamant. Esti o Fiinta Cosmica si ai primit in Dar aceasta minunata Planeta sa-ti fie Mama, Doica, Maestru pentru ca tu sa evoluezi si sa te inalti iarasi si sa calatoresti printre Stele. Primeste Darul (Dhar/Har) cu Bucurie, cu Iubire, in Armonie cu Intregul. Respira Firea Inconjuratoare si cunoaste ca esti asemenea a tot ceea ce vezi, ca esti Respiratie Divina! Traieste Miracolul Creatiei si minuneaza-te! Fericiti cei ce se minuneaza!

  Tatal, Creatorul, Perfectiunea, Incognoscibilul, Insondabilul, Doamne-Doamne te-a creat odata cu Intregul Univers prin si din Vointa Sa. Si pentru ca El este Perfectiune ti-a daruit intreaga Sa Putere pentru ca tu sa fii asemenea Lui. Nu putea face altfel, nu avea cum. Iar tu trebuie sa cunosti aceasta Putere Nemarginita si s-o folosesti, sa continui Creatia asa cum crezi tu, cu Liberul Tau Arbitru. Creatorul nu ar fi putut proceda altfel pentru ca este Perfectiunea dar tu pentru a dobandi Puterea trebui sa dobandesti mai intai Discernamantul Divin. Altfel nu se poate.

  Lasa Legea Gratiei Divine sa te ridice la Cer si lasa Legea Gravitatie sa-ti desluseasca secretele Materiei, apoi transmuta grosierul in diafan, fii Tu Alchimistul Materiei tale, fii Tu Lucratorul care tranforma plumbul ignorantei in Aurul Constiintei, fii Tu cel care ajuta semenii sa vada Lumina, sa daruiasca Iubirea, sa imbratiseze Planeta, sa zambeasca Soarelui si sa multumeasca Divinului cu fiecare respiratie. Fii Tu Omul Solar, calator prin Univers, creator al Miracolelor si daruitor al Luminii in ceruri si in miezul pietrei.

  Hermes Mercurius Trismegistus ne spune atat povestea Creatiei cat si povestea Creatiei Omului Solar, a Autocunoasterii, a Caii Evolutiei pe care pasim fiecare dintre noi, a dobandirii Luminii si Puterii Spirituale. El spune ca dobandind prin Cunoastere Puterea Creatorului, nimic nu iti este imposibil. Maestrii din vechime spun acelasi lucru indiferent de locul in care au trait. Fii asemenea Creatorului si vei dobandi tot ce doresti. Poti cunoaste nemijlocit Creatia, nu ai nevoie nici de telescoape nici de microscoape, trebuie doar sa intri in Armonie cu Intregul, cu Divinul. Priveste-te in Oglinda si vei vedea unde esti in acest moment apoi inchide ochii si coboara in Inima Ta si te vei intalni cu Maestrul Interior iar el te va calauzi catre Lumina.

  NAMASTE!

 2. carmen says:

  Stiti care parte imi place mie cel mai mult? cea in care iti dai seama ca niciodata nu e prea tarziu sa te privesti in oglinda si sa cobori in Inima Ta….

 3. @Carmen

  Asta pentru ca timpul nu exista, este doar o conventie mentala iar mintea are o viata finita, masurabila. Deindata ce patrunzi in Meditatie si te cunosti ca Fiinta, intelegi direct, nemijlocit ca esti o manifestare a Iubirii Divine si asta este ceva Nemarginit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s