contemplari

pietre de moara

Vorbeam cu cineva la telefon si m-am surprins spunand, mai in gluma, mai in serios, un mare adevar: “uit foarte repede si din cauza asta imi permit sa fiu linistita!”.

Mda, imi las problemele pe caiete, biletele si foi de toate marimile, si cand ma indepartez de ele o fac atat fizic cat si mental. Problemele, lucrurile de rezolvat raman scrise, urmand ca fiecare sa se rezolve la timpul sau, fara insa a se transforma intr-o grija, preocupare continua. Stiind ca am notate toate lucrurile pe care vreau, trebui sa le fac sau mi se cer, ma bucur de privilegiul de a nu mai trebui sa le repet neincetat de teama ca uit… ma pot gandi la altele sau pot sa nu gandesc deloc.

Listele astea par a fi extraordinare!

Cunosc insa oameni pentru care listele sunt pietre de moara. Isi noteaza lucruri pe care nu vor sa le uite, de care se ancoreaza, fiind motivatii sau scuze excelente pentru ceea ce fac, gandesc, decid.  Pe astfel de lista va aparea, de exemplu, o data si un gest, o atitudine sau vorba care a ofensat, suparat. (Nu vorbesc de motivele pentru care i s-a intamplat asa ceva, caci despre asta e vorba in tot blogul – oglinzi si oglindiri ale propriilor “productii” mentale.) iar datorita unei astfel de “pozitii” din lista va decide sa nu mai vorbeasca tot restul vietii cu cineva care i-a fost prieten… si pentru asta are un motiv foarte concret, punctual, notat!.

Eu cred ca astfel de liste sunt nu numai artificiale, inutile  si daunatoare, dar, ca si cu orice altceva in viata, cu un pic de vointa se transforma intr-un ajutor! Aici insa e vorba de liberul arbitru al fiecaruia, atat in alcatuirea cat si utilitatea pe care o dau

Si spun ca sunt artificiale si inutile pentru ca nimeni (din exterior) nu va cauta lista si motivul unei atitudini intr-un asemenea detaliu! Lucrurile sepot reduce la faptul ca aveai chef de cearta si de suparare sau de a reprosa ceva cuiva, sau de a te refula si ai cautat un motiv. Motivul gasit sau uneori imaginat este o camuflare a unor lucruri pe care e posibil sa nu le poti exprima, a caror manifestare o cauti.

Sunt daunatoare pentru ca, asa cu scriam mai sus, sunt pietre de moara. Se poate sa nu te traga la fundul apei sa te inece, dar nu te lasa sa treci mai departe… iar asta, din punct de vedere spiritual e chiar mai rau decat inecul. Pentru ca te face sa ramai blocat intr-o experienta pe care va trebui s-o reiei, iar si iar, pana vei invata sa te detasezi de ea. Iar asta se poate intampla intr-o viata, in doua… depinde de fiecare in parte, de liberul arbitru.

Partea buna e ca, avand toate lucrurile listate poti mult mai usor scapa de ele (daca vrei) decat cei care nu le au notate, si-si aduc aminte de tot felul de lucruri cand si cand, amesteca trecutul cu prezentul, si cu fiecare ocazie trebuie sa-si amintesca sa stearga reminiscentele, sa nu cladeasca pe ceva trecut (mort)… lista trebuie aruncata la gunoi. Cate un rand, rand pe rand, sau toate odata. Functioneaza si-ntr-un fel, si in celalalt.  

Ne putem elibera sau incarca folosind listele. E alegerea fiecaruia dintre noi! Si alegerea e simpla daca a sosit momentul sau.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s