contemplari

super-ego

Ce se intampla cu ego-ul cand oamenii incep sa calce pe calea spiritualitatii si astfel vad anume lucruri diferit decat cu o zi inainte? Ce se intampla cand orgaliile, competitia atot-stiutorismul se dizolva?

Ego-ul ramane somer. Nu mai are loc in noua configuratie… pentru ca tot ce inseamna ego – mandrie, ambitie, lupta pentru putere, pentru bani nu mai au importanta. Precum biberonul pentru copilul care stie sa bea din cana… Omul isi da seama ca lupta ego-ului se desfasoara in plan terestru, plan. Sufletul in alt plan. Si astfel, Omul care si-a amintit de suflet, de divinul din el capata o cu totul si cu totul alta perspectiva si intelegere a lucrurilor.

Va povesteam mai demult de pasarile din curte care se obisnuisera sa vina la mancare la locul unde le puneam cu regularitate seminte. Pana a aparut o pisica “de prada”, asteptand, pandind sa prinda o vrabiuta infometata si neatenta… un timp nu le-am mai pus de mancare, sa nu fie momeala de care sa se foloseasca pisica-vanator. Doar ca vrabiutele nu au putut percepe decat faptul ca nu mai aveau de mancare, ca erau fortate sa caute pe cont propriu de-ale ciocului. Nu stiu daca vrabiile gandesc, daca judeca, dar putem face un scenariu si sa ne imaginam ce si-o fi ciripit. Putem sa facem acelasi scenariu din punctul de vedere al pisicii, mergand pana la a-i “vedea” mandria de a fi speriat vrabiile pana la frustrarea de a nu mai avea vanatul atat de la-nde-labutza… iar din perspectiva mea, stiti deja cum stau lucrurile.

Intre timp ne-am luat un caine. Asa ca scenariile pot continua :))

Dar vorbeam de ego… de faptul ca se dizolva, incet-incet nu mai ramane urma de el.

Dar exista si ego-uri foarte dibace si subtile. Care pe langa faptul ca rabufnesc din cand in cand asemenea gheiserelor, isi mai si gasesc de lucru! Incepe sa vorbeasca limbajul sufletului. Muta competitia si mandria din plan material in plan spiritual.

Astfel vom auzi axiome gen “crestinismul e mai profund decat budhismul”, “terapia prin muzica e mult mai eficienta decat cromo-terapia”, “numerologia este depasita”, “astrologia este stiinta cea mai veche, nicio alta nu a ajuns la precizia sa”, “mancarea pe care o mananc eu e mai buna pentru ca  eu stiu mai bine ce intra in compozitia sa”, “asculta-ma pe mine, caci stiu mai bine ce spun, sunt de mai mult timp pe aceasta cale, am citit si trait mult mai multe”… si lucrurile pot continua…

Ideea e ca atunci cand simti in vreun fel ca cineva vrea sa-ti inlocuiasca dogmele si paradigmele cu ale sale proprii nu e vorba decat de un “asa-zis om spiritual”, e vorba de un super-ego.

Doi oameni cu o anumita deschidere impart impresii, povestesc si impartasesc experiente fara a avea vreunul  nevoia de a demonstra, de a explica de ce punctul sau de vedere si intelegerea sa sunt mai legitime.   Desigur, daca e nevoie raspunde intrebarilor de clarificare, sau ofera amanunte. Insa fara urma de mandrie, de satisfactie ca cineva vine sa ia lectii, fara nevoia de a afirma “ti-am spus eu”.

Se bucura sa discute, se bucura sa comunice non-verbal. E bucuria a doua fiinte care se recunosc, care se gasesc intr-un desert lipsit de viata.

E bucurie si nu triumf.

Bucuria e a sufletului. Triumful al ego-ului si al super-ego-ului. Se recunoaste usor diferenta. Bucuria e deschisa, e primitoare, molipsitoare. Triumful , dincolo de mastile atent potrivite, e o izolare, o separare: Eu am dreptate. E o retragere subtila in sine, un frecat de palme denotand “am castigat afacerea sau lupta asta” (desigur, nu ne mai frecam palmele caci am citit carti despre limbajul trupului si am invatat sa ne ferim sa fim atat de evident bucurosi).

Super-ego-ul nu neaga spiritualitatea precum ego-ul, isi creeaza din ea un teren de actiune 🙂

Atentie la super-ego! E mult mai greu de identificat, si astfel mult mai greu de starpit. Dar, ca in multe altele, daca ai facut primul pas poti spune ca esti deja la destinatie, e important sa-l “vezi”, sa-l simti “suflandu-ti in ceafa”, fiind la panda, sa-l demasti.

Standard

One thought on “super-ego

  1. Pingback: pudelul isteric « Oglinda Oglinjoara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s