contemplari, Satul Spiritual

Satul Spiritual (7)

Se vorbeste tot mai mult, pe toate canalele de comunicatie despre esecul civilizatiei actuale, despre falia care s-a creat intre Nord si Sud, intre cei imbogati si cei saraciti pentru ca cei bogati sa-si mareasca in continuarea averile. Se cauta solutii economice la probleme care sunt in fapt spirituale si efectele intarzie sa se produca. De ce? Pentru ca exista o singura cauza a esecului lumii noastre dar despre asta nu se spune nimic, este un fel de tabu. Falia creata nu este intre Nordul si Sudul planetar sau de cartier ci intre minte si Inima si s-a produs cu mii de ani in urma odata cu aparitia banilor, nasterea si exacerbarea ego-ului, risipirea resurselor planetare, distrugerea ecosistemelor, desertificarea planetei si a sufletelor.

 Mintea este un instrument matematic minunat, construit intr-o logica perfecta si facut sa functioneaze dupa o logica perfecta. Ne ajuta sa rezolvam ecuatii complexe, sa clasificam, sa etichetam, sa interconectam, sa asociem, sa stocam si sa accesam informatiile stocate oricand avem nevoie pentru a crea alte ecuatii complexe si astfel sa cunoastem si mai mult fenomenele, structurile si functionalitatile Materiei. Mintea vede intr-o orhidee, o planta monocotiledonata din Familia Orchidaceae, Clasa Angiospermae. Orhideea habar nu are de eticheta complexa a mintii, ea stie doar sa daruiasca Iubirea pe care noi o traim in Inima la vederea florii. Se creeaza o punte, un cordon de Lumina, un camp, o legatura prin care Iubirea uneste cele doua Fiinte. Floarea stie doar sa daruiasaca si sa primeasca Iubire, Inima noastra stie doar sa daruiasca si sa primeasca Iubire. Se naste o comunine de aceiasi frecventa si omul si floarea sunt Una. Este vreuna din cele doua Fiinte interesata de cuvinte, de etichete, de clasificari? Nu. In aceasta stare de daruire a Iubirii, omul nu va ucide planta, nu ii va distruge spatiul vital, nu va simti nevoia sa o modifice in vreun fel, nu-i va trece prin cap sa se joace dea Dumnezeu pentru ca nu mintea va decide ci Inima. Va trai comuniunea cu planta, va trai in Armonie cu planta, se va bucura si va vietui in Armonie si cu el insusi, cu Pamantul, cu Universul si Fiintele acestuia. Mintea este cea care trebuie sa faca un salt alchimic, o transmutatie si sa inteleaga Natura Spirituala a Universului, a Creatiei, si a sa insasi. Fenomenul acesta a inceput si creste exponential.

 Sunt Acum in lume o multitudine de asezari spirituale, cladite din Iubire si cu Iubire. Numarul lor creste permanent si numarul celor care au decis sa traiasca in Armonie cu Intregul creste deasemenea. Fenomenul va continua pana cand intreg Pamantul va deveni un Sat Spiritual, o umanitate a Iubirii, Respectului, Armoniei. Devotiunea oamenilor va face ca deserturile sa se transforme in gradini, ca padurile sa renasca, ca apele sa redevina cristaline, Abundenta sa se reverse si Pacea Interioara sa reinfloreasca in toate Fiintele Mamei Pamant. Un Sat Spiritual planetar poate parea o utopie in acest moment daca privim la televizor si/sau citim hartiile tiparite pe care dam bani dimineata pentru a ne inocula cu, pentru a ne lua doza zilnica de violente, prost-gust si pornografie. Suntem nemultumiti, indignati, furiosi uneori si nu vedem ca in interiorul nostru se pregateste sa infloreasca un lotus minunat, o floare cosmica ce va schimba Pamantul pe ne-gandite. Lumina va triumfa si Floarea Alba va face ca mlastina in care ne zbatem sa dispara ca prin farmec. Ultimele convulsii ale societatii banilor se vor transforma in nisip si vor fi luate de vant. Ne ridicam odata cu petalele luminoase deasupra smarcului, catre Soare. Opreste-te o clipa si observa-te! Priveste in Inima ta si vei gasi acolo toata Iubirea Creatorului.

 Un Sat Spiritual este o comunitate a celor cautatori, a celor ce traiesc prin „a darui”, a celor care au inteles ca toti suntem Unul. Este o comunitate de Inimi care comunica prin Iubire. Este un taram spiritual si material deopotriva cu toate cele necesare unui trai in Armonie cu Firea Inconjuratoare, un taram abundent si curat. Fiecare isi daruieste intreaga pricepere, experienta, abilitate, comunitatii. Invatam unii de la altii atat gradinaritul cat si construirea unei locuinte sau confectionarea obiectelor necesare traiului. In acest fel fiecare dobandeste cunostinte, acumuleaza experienta in mai multe mestesuguri si atunci cand este necesar  intreaga comunitate poate participa la o actiune sau alta. Suma acestor experiente si cunostinte va fi transmisa generatiilor urmatoare intr-un mod direct, aplicativ, de catre cei care simt ca trebuie sa faca acest lucru si de catre intreaga comunitate. Este bine ca o astfel de asezare naturala, spirituala sa aiba de la cateva sute la cateva mii de membri. Sa creasca treptat de la cateva zeci de membri pentru ca noii veniti sa aiba timpul necesar de acomodare cu un mod de viata complet diferit de cel la care tocmai sunt pe cale sa renunte. Nu pentru toti schimbarea aceasta este usoara chiar daca foarte multi cocheteaza cu ideea de a parasi pentru totdeauna civilizatia actuala, apa calda de la bloc, liftul si autoturismul personal in care se suie pentru a cumpara o apa minerala de la buticul din coltul strazii. Munca gradinilor de legume nu este nici pe departe o plimbare in parc, la fel intretinerea comunitatii, construirea sau extinderea unei locuinte, prepararea produselor pentru iarna, torsul, tesutul, culesul fructelor, ingrijirea animalelor. Si mai sunt muncile de cea mai mare responsabilitate cum este spre exemplu conservarea semintelor necesare pentru recolta anului urmator. De asta depinde existenta comunitatii si cineva va trebui sa-si asume aceasta responsabilitate. Abundenta Pamantului trebuie pusa in camari pentru ca iarna, la Vatra Sacra a Satului sa putem canta si dansa, sa putem celebra Viata, sa putem spune povesti si sa hotaram ce avem de facut in continuare. La fel ca in celelalte perioade ale anului si iarna intram in ritmurile Naturii, ne bucuram de Darurile Mamei Pamant si ne odihnim.  

 Satul spiritual este mai mult decat un sat dacic traditional, este materializarea Visului locuitorilor sai, este o comunitate de cercetare a Tainelor Vietii si ale Universului, este un loc in care oamenii cunosc si vietuiesc in Iubire, Intelepciune, Devotiune, Respect, Compasiune, Adevar. Visul este starea interioara de Creatie. Vezi in interior fiecare loc al Satului, vezi cararile de munte, casele, obiectele gospodaresti, gradinile, livezile, copiii, prietenii, Vatra Sacra, merele recoltei viitoare. Le vezi Acum, Aici, Atent si Alert impreuna cu prietenii cu care vrei sa intemeiezi Satul Spiritual. Visul dobandeste din ce in ce mai multe detalii, energiile tuturor se completeaza si se amplifica, se produce o comuniune cosmica din care se naste o Fiinta Spirituala care implineste Visul. Si Visul capata primele contururi materiale. Se gaseste un teren care indeplineste conditiile necesare, se gasesc si fondurile pentru achizitionare, apar prieteni noi. Se produc toate sincronicitatile necesare pentru ca Visul sa se implineasca intocmai. Universul raspunde Visului ca intotdeauna, promp si la intensitate maxima si asta da tuturor aripi. Asa functioneaza Creatia si este bine sa fim foarte atenti cum ne construim Visurile pentru ca ele se implinesc.   

Exista o vorba veche si adevarata care spune ca „Dumnezeu iti da dar nu-ti baga-n traista”. Visul trebuie insotit de actiuni practice, logice care sa apropie momentul materializarii asezarii. Este o atitudine de respect fata de Visul tau si al prietenilor tai, o atitudine responsabila. Fiecare membru al grupului trebuie sa-si asume responsabilitati pe masura priceperii si abilitatilor sale pe care poate sa le duca la implinire. Atunci cand fiecare isi asuma cateceva din multitudinea de subiecte care trebuiesc rezolvate se pot identifica si domeniile care nu sunt „acoperite” si tot prin puterea Visului alti prieteni cu priceperile necesare vor veni in grupul format. De exemplu, cineva trebuie sa se ocupe de conservarea materialului seminal pentru recoltele viitoare, cineva de perpetuarea vechilor mestesuguri, cineva de conservarea alimentelor pentru iarna, cineva de Centrul de Terapie Holistica, cineva de cazarea si programul turistilor veniti la seminarii, cineva de magazinul alimentar cu produse naturale destinat turistilor si tot asa, de dezvoltarea asezarii, de reparatiile curente, de proiectarea si construirea unor locuinte noi, de extinderea spatiilor de cazare, de helesteu, de drumuri, de resursele de energie, de asigurarea surselor de apa potabila si a rezervelor de apa pentru gradini, de banca de date, de gunoi si reciclarea acestuia si inca de multe altele. Acesti oameni au in grija un domeniu si la Sfatul Inteleptilor comunica stadiul diferitelor teme si necesarul de resurse materiale si umane pentru ca toate sistemele Satului sa functioneze perfect.

 O asezare naturala este o comunitate autoportanta. Se produc resursele necesare si se consuma resurse produse in interiorul comunitatii. Nu sunt necesare alte reguli: nu producem, nu manancam. Este suficient de mobilizator ca sa te trezesti si sa te dai jos din pat fara sa fie nevoie de ceas desteptator. Cele ce nu se pot produce intr-o comunitate montana cum este graul spre exemplu, se obtin prin schimb cu alte produse de care au nevoie comunitatile de la campie dar pe care este mai dificil sa le produca, de pilda fructele de padure. Alimentele nu se cumpara de la supermaket asa ca gradinile trebuiesc lucrate cu mare atentie, cu pricepere si Iubire. Fiecare prieten care vine in comunitate trebuie sa inteleaga acest lucru pentru ca fiecare va lucra la gradina, va repara si va construi case, va curata cartofi, va goli compostul din toaletele ecologice, va spala vasele, va curata fantinile si va matura potecile. Pentru cei care s-au nascut si vin din aglomerari urbane, va fi in primele saptamani o experienta interesanta si o incercare spirituala de neuitat. Invesmantati in iubirea prietenilor din comunitate vor intelege imediat ca nimic nu mai este la distanta de un click, ca nu mai pot telefona nicaieri dupa pizza si ca nu va mai sosi de acum inainte niciodata nicio motoreta asurzitoare cu cea mai populara mancare din lume in termo-portbagaj.

 Pentru ca totul sa functioneze ca in Visul nostru si al prietenilor nostri cu care vietuim in Sat si pentru a putea sa ne bucuram de Abundenta Darurilor Mamei Pamant, de o viata frumoasa si de continuitatea asezarii, o comunitate spirituala are nevoie de un Sfat al Inteleptilor. Ei sunt acei oameni carora le daruim spre indrumare destinul comunitatii. Si o facem cu incredere si Iubire pentru ca ei sunt cei care s-au dovedit a fi cei mai conectati la Visul nostru si cei care prin calitatile lor ne-au aratat ca sunt cei mai in masura sa gestioneze comunitatea. Sfatul Inteleptilor va veni ori de cate ori este nevoie in jurul Vetrei Sacre si va hotari ce este mai bine pentru comunitate. In momente importante va cere sa cunoasca optiunile tuturor membrilor comunitatii. Nu exista vreun criteriu de varsta pentru a fi recunoscut ca fiind cel chemat la un moment dat sa faci parte din Sfatul Inteleptilor. Poti avea foarte bine douazeci de ani sau saptezeci. Nu ne intereseaza varsta biologica pentru ca tine de mintea sociala, de finit, nu de Inima, de Nemarginit. Singurul „criteriu” este optiunea comunitatii. Inteligenta colectiva va sti negresit sa faca alegerea cea mai buna. Nu exista un numar limitat ca in parlamente (parlare = a vorbi + mentire = a minti), fiecare comunitate va decide de cati prieteni este nevoie in Sfatul Inteleptilor pentru ca totul sa mearga constant in directia materializarii Visului.  

 Cuvantul prietenie este foarte frumos si de aceea ii numesc prieteni pe membrii comunitatii Satului Spiritual. Este relatia dintre doi sau mai multi oameni care nu au niciun fel de interes unii fata de ceilalti, doar se simt bine impreuna pentru ca intre ei a inflorit acea legatura de Lumina care le innobileaza Fiinta. In viata obisnuita prietenia se intalneste rar pentru ca societatea este dominata de interese. Prietenie este relatia dintre Maestru si Discipol, fiecare daruieste celuilalt Iubirea sa si ei devin Unul. Intr-o comunitate spirituala fiecare este deopotriva Maestru si Discipol, fiecare invata si intelege ceva prin fiecare, fiecare este oglinda celuilalt iar comunitatea este Oglinda intregului grup de prieteni. Un Sat Spiritual este un Lotus inflorit, este un Spatiu Sacru in care, printr-o alchimie interiora, prietenii se inalta si devin Oameni Solari.

Standard

One thought on “Satul Spiritual (7)

  1. carmen says:

    Putem incerca sa traim intr-un asemenea sat, ce ne impiedica? important este sa se creeze asezarea, sunt convinsa ca se vor gasi cate zeci si apoi sute de oameni care sa-si doreasca sa traiasca acolo si care stiu ce inseamna acest lucru. Oricine este liber sa se intoarca in comunitatea din care a venit daca visul sau nu se potriveste cu ceea ce traieste si creeaza…eu una votez pentru!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s