contemplari

joc cu 3D

Ne-am obisnuit in anii de scoala cu notiunea de 3D. Apoi am citit si aflat din carti, altele decat manualele, ca 3D nu este doar o ilustrare in geometrie, ci este tot spatiul in care traim, o metafora a materialul in care traim. Apoi am mai adaugat un D si am aflat ca la spatiu se mai adauga si timpul. Si mai citim ca omenirea va face un salt catre 5, chiar 6D.

D… dimensiuni: lungime, latime, inaltime. Sau adancime. Si timpul…

De ce avem nevoiesa suprapunem timpul celor trei dimensiuni?  Care e impactul timpului asupra dimensiunilor de mai sus? Care e impactul a ceva relativ si nepalpabil asupra materialului? (da, timpul e relativ si nepalpabil caci nu poate fi definit in sine, ci doar legat de ceva material – ce e timpul? Perioada in care faci ceva, se intampla ceva. Dar ce e el? E ceva ce trece repede cand esti ocupat, sau incet cand stai…)

Timpul e primul element pe care il acceptam cu totii, fara exceptie, si care nu este palpabil! Unii ar putea spune ca daca nu-l vad, nu exista, dar nu o fac caci este o conventie, toata lumea accepta ca exista timpul, asa ca exista. Unii spun ca nu exista Dumnezeu  caci nu-l vad, nu-l simt. Dar timpul e recunoscut ca fii “real” si de ei! La fel cum simt fericirea, tristetea, mania…

Timpul … nu stiu ce e timpul. Uneori nu am timp, alteori am. Timpul se comprima odata cu cresterea vitezei de deplasare in 3D. daca stai linistit, cand meditezi sau te rogi, timpul se dilata….

Sa ne oprim un pic din insiruirea de ganduri, sa luam o alta directie – caci avem cel putin 3 directii in 3D :))

In spiritualitate intalnim foarte repede alte trei dimensiuni :). Alte dimensiuni – trup, minte si suflet .

In biserica avem o sfanta treime – tatal, fiul si sfantul duh sau spiritul sfant, functie de biserica.

 Nu-i asa ca e o extraordinara “coincidenta”??? (“a crede in coincidente nu e nici stiintific, nici religios”)

Ceea ce mi se pare si mai uimitor e ca desi exista trei dimensiuni de cele mai multe ori existam in doua!!! Nu va vine sa credeti, nu? Pai indepartati-va un pic de sol…. in afara de faptul ca nu prea va vine sa va desprindeti prea usor de pamant, de sus veti constata ca cei pe care ii vedeti de sus, din alta dimensiune, se invart inainte, inapoi, la stanga si la dreapta…  puteti fi pe un acoperis inalt si sa spuneti ca ati mers pe verticala, ci ca nu am dreptate, sunteti pe al treilea D… iar eu va voi provoca si va voi cere sa va imaginati pe un nor, sa priviti in jos si sa-mi spuneti cum vedeti oamenii de pa acoperisuri… in 2 sau 3 D?

Sigur ca exista incursiuni in al 3-lea D, caci mai calatorim cu avionul, urcam scari sau escaladam munti. Dar cel mai adesea suntem in doua dimensiuni….

La fel si cu “celelalte” dimensiuni. Avem o constanta: trupul. Si adaugam la el fie mintea, fie sufletul. Azi, aici si acum, cei mai multi adauga mintea. Se confunda cu mintea.  Nu-si pot imagina “tacerea mintii”. “cogito, ergo sum”. Da, cuget, deci exist, zice mintea si e adevarat. Dar atentie. Mintea e cea care vorbeste, si vorbeste despre ea insasi! Nu Omul! Dar sigur, daca ne indentificam cu mintea nu vom exista fara a gandi…

Si se mai poate sa adaugam suflet corpului, si sa folosim foarte putin mintea. Si cum realitatea din jur e ceea ce proiecteaza mintea, realitatea e mai putin materiala si ne trezim cu eticheta de “vazduhist” (apropo, e un cuvant interesant: o combinatie intre vaz si duh, dar “eticheta” e pusa intr-alt sens, dar asta nu conteaza. Ce rezulta e foarte aproape de ceea ce e de fapt omul spiritual!)

Si timpul se suprapune si 3D-ului spiritual: cand mintea tace, o coordonata e zero. Timpul se opreste.

Deci, oricum as privi 3D-ul, fizic sau spiritual, imi dau seama ca timpul nu are in sine un impact asupra lor, ci ca ele definesc timpul. timpul este o rezultanta, o perceptie in functie de cem ne plimbam in dimensiuni. Iar daca nu mai avem timp, inseamna ca trebuie fie sa alergam mai incet, fie sa ne oprim din suvoiul de ganduri…

Dar daca ne gandim la un 3D social? Va las pe voi sa va jucati cu pamantul – corp, tehnologia – minte si credinta – suflet…

Si va provoc cu o intrebare: traiti cu adevarat in 3D? in echilbru?

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s