contemplari

zone de confort…

Mi-a cloncanit zilele trecute prin minte faptul ca odata cu trecerea fazei de acumulare, de invatare, dezvoltarea noastra se opreste… pe de o parte pentru ca am asteptat sa terminam scoala, si dupa ce am terminat-o nu ne vine sa reluam studiul, pe de alta parte pentru ca ne putem focaliza pe nise de studiu, cel mai adesea necesare profesional. Dar cunoasterea mediului si a persoanei la 360 de grade se opreste undeva.

Ne-am blocat in zona de comfort avuta la terminaera scoalii. Am terminat ce am avut de invatat. Avem chiar diploma. Avem cultura generala, concepte, paradigme.

Am terminat scoala, suntem fericiti ca nu ne mai chinuim cu lectii, examene etc. dar asta ce inseamna? Ca am oprit acumularea de cunostinte, aprofundarea adevarului celor invatate.

Si ce inseamna? Ca daca cineva ne spune sau dovedeste ca ceea ce am invatat, ca ceea ce am scris in lucrarea pt care am luat 10 nu este 100% adevarat, ne inchidem urechile, caci stim mai bine, avem diploma… poate chiar un doctorat…

Ne ancoram intr-o “realitate”, in “adevaruri” descoperite pana la un moment dat, care devin perimate, caci stiinta si cercetarea nu se opresc, dar noi nu mai tinem pasul cu ele… in scoala nu am invatat de relativitatea “adevarului” fata de timp, cunostinte si descoperiri. Stramosii nostri nu au spus ca Pamantul e plat sau ca soarele se invarte in jurul lui pana cand se dovedeste ca ar fi altfel. Nu, adevarul absolut era faptul ca Pamantul e plat si centrul Universului.

Cu siguranta fiecare aveti in familie persoane in varsta care sunt depasite de tehnologie. Nu stiu de emailuri, chat-uri, facebook etc. nu mai vor sa stie. Probabil ca uneori mai fac observatii gen “astea nu-s pentru mine, maica”, sau “mai termina cu prostiile astea, pune mana si munceste”… la ei acumularea si deschiderea spre nou, setea de cunoastere s-a oprit. Dar asta nu inseamna ca lumea nu a mers inainte. Nicidecum.

Dar sa revenim la noi. Ne e frica de rasturnarea “adevarurilor”? Poate. Suntem depasiti de “realitate”? Poate. Suntem dispusi sa reconsideram ceea ce e in jur, ceea ce credem ca e in jur si in noi daca se dovedeste ca lucruri noi descoperite schimba ce am invatat? Poate.

Ar fi trebuit insa sa incep cu alta intrebare: “Suntem dispusi sa alocam timp citirii, vizionarii, intelegerii unor noi materiale, studii care dovedesc alte “adevaruri”? “ Prea putin… preferam ignoranta,caci astfel nu trebuie sa schimbam zona de comfort. Nu trebuie sa reluam cele invatate in scoala in lumina noilor descoperiri.

Frumusetea lucrurilor e ca nu trebuie sa reluam tot ce am invatat si sa re-invatam.  Exista o cale mai simpla: a intuitiei. Dar da, trebuie sa invatam sa ascultam intuitia, cea reala, care nu are legatura cu modelele mentale.

Suntem responsabili de viata noastra. De tot ce este ea, de evolutia ei. Evolutia inseamna schimbare. Suntem pregatiti de schimbarea credintelor si perceptiilor? Suntem pregatiti sa evoluam?

Standard

One thought on “zone de confort…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s