interpretari

in trafic

Acum multi ani dezvoltasem teoria ca omul e asemenea modului in care conduce… la un moment dat mi-a trecut prin cap sa testez “pretendentii aspiranti” dupa felul in care conduc, respectiv dupa gradul de confort al pasagerului din dreapta. Apoi am renuntat la teorie. Poate pentru ca mi-am intalnit sotzul si de la inceput nu a fost nevoie de teste. Stiam ca e el, fara sa ma gandesc la confortul pasagerului. (trebuie insa sa admit ca teoria se aplica – se intampla sa comentez stand in dreapta, asa cum se intampla sa comentez fiindu-i sotzie :))

Ei bine, azi mi-am adus aminte de teorie. Nu ca pasager, ci ca sofer, trebuind sa merg in urma cuiva. In urma cuiva care stie tot timpul ce sa faca, care nu prea accepta sa fie contrazis, aparent ii asculta pe ceilalti, dar trebuie sa conduca, care crede ca facand jonglerii ajunge mai repede unde trebuie sa ajunga.

Ei bine, am pornit. In loc s-o luam in dreapta, pe drumul scurt, am imbarligat-o pe alt drum. Nu conta ca semnalizam dreapta aratand ca e mai bine altfel. Stiu ca ma urmarea caci de cate ori era o masina intre noi, incetinea sa o depaseasca, sa nu raman in urma. Sa fiu acolo, urmandu-l. apoi, pe un drum intamplator stiut bine de mine incerca sa depaseasca pe dreapta sau pe linia de tramvai , pe oriunde, doar sa avanseze. Altfel decat ceilalti. In mod comic fiecare tentativa era blocata fie de masini ce stationau pe dreapta, fie de cei ce faceau stanga, fie de refugii de tramvai :). Nu stiam cu exactitate cum sa ajungem, am sunat si am aflat, asa ca la o noua intersectie am semnalizat iar, din timp, dreapta. A facut stanga si s-a oprit sa dea telefoane. I-am spus pe unde s-o luam, si nu cred ca i-a trecut prin cap sa ma lase inainte. Era la conducere :)). A fost ok pana la urma, am ajuns unde trebuia sa ajungem. Doar cu ceva mai multe resurse consumate – timp si carburant de asta data. Efort si stres in alte imprejurari 🙂

La intoarcere, nemaiavandu-l in fata am urmarit micii oporunisti (facand mici artificii, gen trecutul prin benzinarie sa ajunga cu 3 masini mai in fata), imperturbabili (ii poti claxona sau semnaliza pana se face seara ca nu se streseaza), crizati (cu mana pe claxon, asteptandu-se ca toata lumea sa se dea la o parte in aceeasi secunda in care a declansat goarna), smecherasi (te ocolesc, pe stanga, pe dreapta, isi fac loc fortandu-i pe altii sa franeze si ajungi cu ei in acelasi timp la semafor), siguri de sine (un fel de smecherasi dar care nu-i deranjeaza pe ceilalti, gasind mereu oportunitati “safe” de miscare mai rapida), intransigenti (nu te-ar lasa sa iesi din parcare sau straduta sub niciun chip, caci are prioritate), stie-toti (nu numai ca nu cedeaza din drepturi, dar mai si tin lectii colorate cu iz de mahala, daca ii intalnesti la semafor poate chiar coboara geamul sa-ti spuna ca ti-ai luat degeaba carnetul), isterici (habar nu au in ce viteza sunt, pe ce banda, de ce merg stergatoarele in plin soare, si toti ceilalti sunt de vina ca ei incurca circulatia). Si cei mai tari: pendantii. Sau pedantele: ieri am vazut o doamna/domnisoara cu peria prinsa in breton. Arata ca frankenstein cu un cutit in tample… dar rula imperturbabila pe banda a treia cu 40 la ora, si nu cred ca s-a intrebat de ce e claxonata si depasita pe dreapta de toti ceilalti…

Mai sunt cei care nu ar incalca regula nici sa-i pici cu ceara, sau cei pentru care regulile  nu se aplica, sunt doar pentru cei prosti.

Ei bine, fiecare dintre noi isi poate dezvolta o asemenea teorie. Si cred ca ar fi amuzant sa mergi cu masina cu cei care-ti plac sau te enerveaza, sa vezi cum se aplica. Si cred ca ai deveni putin mai tolerant vazand ca nimic nu e personal :))

Standard

One thought on “in trafic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s