interpretari

asteptari

Patrunzand inspre miezul lucrurilor, a cauzalitatii, dincolo de evident si aparente descoperim ca toate dezamagirile, supararile, tristetile noastre sunt cauzate de … propriile asteptari.

Ne asteptam ca ceilalti sa fie asemeni noua de corecti, intelegatori, buni :), sa ne recunoasca meritele, faptele, sa fie recunoscatori pentru ceea ce facem, sa ne iubeasca neconditionat, indiferent ce facem, sa nu ne judece, sau daca o fac, sa ne ierte.

Dar ne mai asteptam sa ne asculte, sa ne urmeze sfaturile! Ne asteptam adesea sa treaca peste liberul lor arbitru pentru noi! Ne asteptam sa fie fericiti ca cineva ii conduce si ca exista cineva care sa le implementeze crezuri, adevaruri si certitudini…

Exista si un nou concept: “managementul asteptarilor”. Adica, abilitatea de a raspunde asteptarilor pe care le-ai generat :)!

As lega un pic asteptarile de orgoliu, de judecata. Caci de multe ori nu am avea asteptari “puternice” daca nu ne-am simti indreptatiti s-o facem. Astfel, orice gand-fapta-energie pe care o percepem la noi, o judecam ca fiind buna, “superioara”, ne “da dreptul” a pretinde ceva de la ceilalti. Le aratam ca gresesc, ii balacarim, le impunem”corectii”, ii umplem de apelative. Dar vai… toate astea ne costa…

Judecata ne arunca in prapastie. Orgoliul ne pune lanturile.  Cunoasterea sau re-cunoasterea acestora aduc lumina ce ne calauzeste inapoi pe culmi!

Ne schimbam gandurile si ne asteptam ca lumea sa arate brusc altfel! Si nu se intampla nimic…  reformulam modul de exprimare, devenim, poate, mai diplomati, poate mai falsi. Si nu se intampla nimic…

Si nici nu se va inatmpla. Pentru ca schimbarea de suprafata nu e totul. E un inceput, un act de “vointa”, un fel de impunere… imi impun ca de maine sa fiu bun. Excelent. Imi impun asta cu cei 5% din creier pe care ii folosesc. Dar restul? Subconstientul si inconstientul ce fac? A vrea sa te schimbi deschide usa, lasa lumina inauntru, dar nu e totul!

Nu e suficient sa schimbi modul de reactie la mediul inconjurator. De genul “da, e o persoana ingrozitoare, dar eu sunt bun, si voi incepe sa-i dau buna-ziua indiferent de ce simt”, si te astepti ca de maine toata lumea sa citeasca bunatatea din tine… nu, schimbarea e in modul de perceptie a mediului. “da, e o fiinta, ca noi toti, cu experientele ce are de trait, de trecut. Nu e nici mai buna, nici mai rea decat mine. Este.” Si atunci nu mai avem asteptari.

Si schimbarea perceptiei e la un click distanta. Doar ca nu mai e un act de vointa. E de non-vointa. Click-ul consta in faptul ca te opresti din asezarea a tot ce vezi, simti in jur in casetele lor obisnuite, nu separi bobul de neghina. Stergi programele bine fixate, si o iei de la capat, de la “tabula rasa”, in sensul primar al expresiei!

Si atunci nu vei mai percepe infricosator intalnirea cu extraterestri, cancerul nu te va omori, oamenii rai nu vor fi neaparat rai, nu-ti vei limita orizontul la “adevarurile” contemporane referitoare la viata si univers (sa ne aducem aminte de Galileo si alti avangardisti sau non-conformisti…), nu vei mai reduce viata la existenta de pe Pamant, vei putea comunica cu animalele si plantele, si nu vei mai avea nevoie ca altii sa-ti arate ce e si cum ajungi la fericire. Atentie insa! Libertatea ce o vei capata e cea pe care diverse institutii au incercat sa ti-o ingradeasca de-a lungul timpului…

 … multe vor fi diferite… si multe sunt diferite fata de ceea ce stim sau ne asteptam 🙂 sa fie.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s