interpretari

curentii… vantul…

Sa te indoi in vant ca trestia, si nu te rupi in bataia vantului.

Lasa-te in voia curentului si nu vei obosi luptand sa nu te ineci.

Si as mai putea gasi cateva zicale cu acelasi inteles. Si chiar si celor care nu cauta intelesuri mai adanci, acestea li se vor parea “ziceri” firesti.

Dar cautand gasesti. Noime si intrebari.

Studiam zilele  trecute cateva persoane in jur. M-a frapat rigiditatea lor, cramponarea in lucruri invatate si mai putin in cele intelese, refuzul de a se desprinde de anumite paradigme, sabloane. Sigur, ceea ce ai invatat putea fi perfect valabil atunci cand erai in scoala, dar oare, doar rezumandu-ne la logica si stiinta si fara a incerca macar sa privim dincolo de aparente, studiile, descoperirile au stat pe loc? Nu sunt mereu noi si noi descoperiri (stiintifice) cu care ar fi bine sa-si actualizeze cunostintele? Eu bine, nu… nu numai ca se cramponeaza de material, de logica si cauzalitate, se agata de ceva ce deja e depasit – suntem in secolul vitezei, nu? Asta inseamna ca descoperirile sunt din ce in ce mai frecvente, semnificative, si… nu avem timp nici sa le luam in seama (aici as mai zice si de televizorul de toate zilele ce ne ocupa si putintelul de timp ramas, dar in acelasi timp spala foarte eficient creierii .

 Buuun. In mod ironic am inceput sa privesc spre mine insami, caci in anumite cercuri sunt privita ca inflexibila… probabil ca nu in sensul celor de mai sus, caci tot ce e “altfel”, ma atrage, ma provoaca sa provoc gandirea sablon… si astfel, cred ca m-am trezit a fi privita ne-flexibila tocmai datorita cramponarii in iesirea din sabloane.

Si am ajuns la a ma intreba daca inot in sensul sau impotriva curentului! Daca 6 miliarde de oameni sunt ancorati in materie, in logica, in inchisoarea mintii, cine e inflexibil? Eu sau ei? Oi fi intr-un current de “nisa”, intr-un contra-curent, dar e clar ca nu merg cu suvoiul.

Ei bine, asta nu ar fi nicio problema. Calea mea e calea mea, e individuala, dar se poate intersecta, fi tangentiala, sau chiar se uni pe anumite portiuni cu alte cai, dar ramane totusi a mea. Totusi, se transforma intr-o problema cand incerc a generaliza prea mult anumite lucruri… da, din de in ce mai multi oameni Cauta intelesuri, adevaruri dincolo de caricaturile din ce in ce mai evidente (pentru mine) ce sunt scoase in fata ca “realitati” si “adevraruri”. Sunt din ce in ce mai multi oameni care cauta moduri alternative de a trai, de a-si hrani trupul si sufletul, caure cauta a se gasi pe sine insisi dincolo de continua raportare la exterior. Sunt din ce in ce mai multi oameni care il gasesc pe Dumnezeu, care intrezaresc sau capata viziunea holistica asupra lumii… din ce in ce mai multi, dar totusi foarte, foarte putini din cei 6 miliarde…

Dar, atunci cand numarul nostru va reprezenta 2% din 6 miliarde, va fi suficient sa nu mai fim considerati o nisa de visatori si neadaptati.

Si da, acum depinde de perspectiva din care privim “curentul”. Daca ne rezumam la planul umanitatii de pe Pamant, suntem impotriva curentului. Daca vrem si putem sa facem un salt catre noi orizonturi, lucrurile s-ar putea schimba. Ironia e ca nici nu e atat de dificil acest exercitiu. Il putem face si strict mental si logic, fara a fi nevoie de perceptii metafizice sau initieri ezoterice…

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s