contemplari, interpretari

omul si clona

Am gasit o metoda amuzanta de a diferentia Omul de Clona.

In sensul foarte strict al gandurilor de fata definesc Omul ca persoana care este o manifestare temporara si telurica a Uni-versului care priveste cerul si vede Uni-versul fara lentilele sau filtrele societatii, si Clona ca persoana-rezultat al actiunilor, fortelor temporare si  terestre ale societatii, care are ochelarii bine fixati, caci e convins (de altii) ca fara acestia nu vede bine sau nu vede deloc. Habar nu are cum arata cu adevarat cum e cerul decat in masura in care i s-a spus (de altii).

Omul e cel care aduce pe Pamant Creatia, ca un cocktail de Iubire, Lumina, Armonie, Compasiune. Clona e cel care si-a insusit invataturile Oamenilor, dar nu le gaseste si intelege noima, le aplica mecanic, chiar robotic. Capacitatea de asimilare a clonei e limitata la bitishori, biti pana la tera-biti, functie de fabricatie si pre-setari.

Ei bine, cele de mai sus sunt in structura fiecarei persoane, in diferite proportii. A fi Om e adesea dificil intr-o lume a Clonelor (pentru a putea comunica, Omul trebuie sa se limiteze la conventiile si “gandirea” Clonelor, si se simte ingradit in dorinta sa de a deschide fereastra spre frumos, spre bucurie, beatitudine), si Clonele nu prea acced in lumea Oamenilor (nu o inteleg, deci o refuza. Nu cred in ceea ce nu se percepe prin oricare din cele 5 simturi, deci nu exista…).

Oamenii inteleg Clonele, dimensiunea in care acestia se invart. Se adapteaza societatii fara insa a se confunda cu ea, astfel ca nu sunt vazuti decat rar. Cel mai adesea tot de Oameni, sau de Oameni in devenire.  Omul in devenire e cel care a simtit ca are ochelari si e dispus sa incerce sa vada si fara acestia.

Omului in devenire i-e cel mai greu. Oscileaza intre lumea clonelor, dar i s-a deschis o usa spre lumea Oamenilor. Trebuie sa faca un pas. Atat. Si frumusetea existentei i se va arata. Daca e dependent de societate, de prieteni, de ce zic ceilalti, ii va lua destul de mult pana la a capitula si a incalca regula, respectiv de a scoate ochelarii. Ceilalti nu vor sa-l lase sa plece, il trag inapoi alimentandu-i convingerea ca altfel nu se poate, e o nebunie. Cel mai putin dependent de ce zic altii, sau carora li s-au impus ochelarii nefiind convinsi ca au nevoie de ei, nu vor avea nicio problema in a pasi in “gol”. Iar momentul in care va face acest gest se va simti usor, un fulg in plutire, se va fi debarasat de multe bagaje grele care il tintuiau in loc. Va fi un moment de celebrare a existentei. Si Uni-versul va celebra si el, caci isi va fi regasit o bucatica pierduta din unitatea sa!

Dar sa revin.

La modalitatea strict mentala de a deosebi Oamenii de Clone. Consta din a pune o simpla intrebare. Pune-i o intrebare aiurea celui din fata ta. O intrebare neobisnuita pentru el. Intreaba zugravul daca ar colora un perete frecand iarba de acesta, doctorul daca a incercat sa vindece si sufletul din corp, bancherul daca isi imagineaza lumea fara bani, carnivorul daca s-a gandit la ce mananca. Si asteapta raspunsul. Omul va cauta sa gaseasca sensul intrebarii, si raspunsul sau va surpinde in aceeasi masura ca si intrebarea, si veti avea un schimb interesant de opinii.

Clona se va uita la tine ca la o ciudatenie, va gasi in “biblioteca” raspunsul, si ti-l va livra. Cel mai adesea va fi un ferm “eu nu cred in asa ceva”. Prompt, fara a lasa loc de interpretari, conventional, chiar asezonat cu un “ton” ce-ti da de inteles ca bati campii. Si, eventual, discutia va deveni un sir de argumente logice care sa sustina ceea ce a zis.

Incearca si tu. Si daca nu pui intrebari al caror raspuns sa te atinga in puncte sensibile, si iti garantez ca te vei distra.  As spune ca e si o metoda amuzanta de “de-sensibilizare”, un exercitiu de toleranta, daca e nevoie.

Standard

One thought on “omul si clona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s