contemplari

din jurnalul unui extraterestru (2)

Multi oameni sunt pierduti de ei insisi… si viata lor este o tanguiala continua, la care nu ar fi renunta, pentru ca astfel isi pierd identitatea si importanta… iar eu vroiam sa-i fac sa vada prezentul, posibilitatea de a fi altfel, de a face ceva diferit fata de ieri, de a nu mai avea motive de suferinta! Bineinteles ca foarte repede, in ochii lor, le-am devenit un fel de dusman.

La inceput am plans si am suferit datorita incapacitatii mele de a ma exprima in asa fel incat sa ma inteleaga, fara sa-mi dau seama ca orice as fi facut era in van.

Apoi, incet-incet, m-am retras din fata lor si am inteles de ce aceasta zona a lumii era in carantina…   

Adesea am simtit ca stateam pe Pamant fara rost… venisem sa raspund unor cereri de ajutor, dar fara sa impun nimic. Asa ca ma incapatanam sa astept momentul sa ajut… stand alaturi de oameni care se plangeau… sperand ca la un moment dat se plictisesc si devin gata de actiune. Alta pierdere de vreme… 

Imi aduc aminte cu amuzament amar de cateva situatii in care m-am pierdut si eu in densitatea contradictiilor… da, da. Contradictiile din fiecare om de pe Pamant sunt cele care creaza densitate… cu cat ai mai multe ganduri, cu atat mai mult creste sansa sa fie contradictorii… cu cat mai multe contradictii, cu atat mai putina claritate asupra lucrurilor, asupra perspectivei.

Dar da, ca sa ma fac inteles, a trebuit sa intru pe frecventa mintilor, sa gasesc explicatii si rationamente. Oooof. Dureros. Sa pui intr-un singur set de cuvinte aspectele multiple ale unei probabilitati… sa alegi un argument, ignorandu-le cu buna stiinta pe celelalte, de dragul simplitatii, sperand ca infinitatea implicatiilor poate fi inteleasa si “digerata” daca se administreaza cu lingurita…

Inca cred ca se poate… daca dorinta de intelegere este reala… altfel, totul se reduce la jocul “care e mai destept”.

Ha! Mi-a placut jocul acesta… mai ales cand ii aduceam pe oameni sa se contrazica pe ei insisi, punandu-le in fata propriile rationamente, teza si antiteza, cerandu-le sa aleaga! Crezand ca gata, intr-un final vor fi inteles ca Intelegerea nu are legatura cu o insiruire de ganduri si argumente.

Dar vai… nu am facut decat sa declansez cel mai periculos fenomen de pe planeta: reactia egotica! O reactie virulenta, lipsita de orice bunatate sau Intelegere, cand nu conteaza nici macar “care e mai destept”, ci “care tipa mai tare”!

Atunci am simtit o tristete de nedescris… am vazut oamenii transformati in fiinte fara constinta, cu un instinct denaturat de supravietuire, autodestructiv. Orbiti, nu puteau vedea nici macar cu un pas inainte, si ajungeau sa-si faca rau lor insile, dand vina pe altii.

Am ajuns pe Pamant dintr-un spaiu unde eram suflete pure, divine. Si am ramas cu credinta si convingerea ca toti oamenii sunt buni, si am relationat cu ei in consecinta. Pana cand mi-am dat seama ca e gresit ca toti oamenii sunt buni. Nu, sufletele lor sunt bune, dar cand mintea e singura care le arata realitatea fara sa verifice daca filtrele sunt potrivite, oamenii – caci asa le zicem sufletelor venite in acest spatiu tridimensional – devin cele mai ciudate creaturi – pana la bestii care se hranesc cu nenorocirea altora.

Astfel, a-i trata pe toti dupa bunatatea care este ascunsa in sufletul lor este ca si cum am pleca fara umbrela pe ploaie, doar pentru ca stim ca dincolo de nori este soarele…

Cat de mult timp pamantesc mi-a trebuit sa inteleg ca desi esenta noastra este aceeasi, ne manifestam atat de diferit… si ca diferentele vin din setul de cunostinte pe care le acumulam in primii ani de viata, care nu se schimba, dicteaza in timpul intregii vieti pamantesti felul in care ne comportam, simtim, reactionam. Da, ne adaptam, comportamentele se cizeleaza sau se accentueaza… ei le spun ca “se educa”… insa eu nu am cunoscut niciun om care sa-si schimbe acel strat de baza, acel filtru insusit din familie, conform careia se manifesta.

Da, este trist sa ma uit la oameni ca la roboti carora le-au trebuit ani buni ca sa-si insuseasca manualul de instructiuni… cauza – efect… de care tin din rasputeri chiar si fara sa fie constienti.

Pe Pamant sunt multi oameni incapabili deopotriva sa-si asculte inima si sa-si foloseasca mintea. Ei ii zic prosti.

Sunt foarte multi.

Oamenii sunt fiinte carora le place sa stea impreuna, sa discute, sa povesteasca… unora le place sa schimbe idei, sa asculte lucruri noi, sa invete. Ii iubesc pe acesti oameni. Nu vorbesc mult, sunt respectuosi si smeriti, constienti de valoarea lor si de adevarul credintei lor. Nu au nevoie de aprobarea celorlalti, dar in acelasi timp stiu ca si ceilalti au realitatea si dreptatea lor.

Pentru ei “jocurile sociale”, precum intalnirile, petrecerile si sarbatorile sunt momente de largire a realitatii. Prin ele se imbogatesc ca oameni si spirite, evolueaza individual si impreuna, ajuta toata omenirea.

Dar ei sunt fie naivi, si incearca sa iasa din cercurile lor de prieteni si familie crezand ca pot avea discutii si cu altii, fie traiesc intr-o bula, impacati cu viata lor, si orice interactiune cu exteriorul le creaza un disconfort.

In oricare dintre aceste cazuri sufera…

Naivii, pentru ca vor intalni oameni care se distreaza, rad, sunt veseli… cu care ar vrea foarte mult sa relationeze. Insa vor da de galagiosi, carora le place sa fie ascultati, caci acest lucru ii face sa se simta importanti, si astfel vor fi indreptatiti sa rada de altii, sa-i desconsidere… ei nu asculta pe nimeni… naivul va incerca sa le transmita valorile sale, gen respect, modestie, empatie, smerenie si ceilalti vor rade de el…

Cei care traiesc in bula lor ideala  traiesc un conflict ori de cate ori interactioneaza cu ceilalti. Fie ca sunt claxonati in trafic, intrerupti intr-o conversatie, impinsi la o parte… sau vad nedreptati, lipsa de respect sau bunatate…

 Si ce e de facut?!

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s