contemplari

lectii… de viata

Una din primele lectii pe care le-am invatat in acest an este ca degeaba cred eu ca oamenii inteleg un mesaj destul de clar formulat si, in consecinta, vor actiona in a remedia o actiune a lor cu consecinte neplacute pentru ceilalti.

Nu. In primul rand pentru a intelege ca au deranjat trebuie sa aiba in constiinta lor idea de viata curata, corecta , respectul pentru ceilalti si bunul simt care spune ca libertatea actiunilor individuale se opresc acolo unde intra in conflict cu ceilalti.  Si, din pacate, aceste notiuni sunt de cele mai multe abstracte si luate in ras.

Nu, nu ajunge sa citesatca, sa mearga la cursuri, sa scrie sau sa tina cursuri pentru a spune ca sunt pe o cale spirituala, de evolutie individuala. Nu e suficient sa INTELEAGA niste lucruri. E nevoie sa INTEGREZE in viata lor acele elemente/notiuni/idei care li se par firesti (dar numai cand le fac altii). Sunt multi oameni care trec neobservati pe langa noi au o viata simpla, frumoasa; cu care daca vorbesti simti pacea si iubirea lor autentica pentru viata si oameni, dar despre care nici macar nu voresc. Si sunt multi oameni care vorbesc despre unime, despre constiinta, despre iubire, evolutie, Dumnezeu etc , fara pic de empatie, dar plini de frustrari si dorinta de a le arata celorlalti cine “sunt ei”.

Deci: daca nu esti constient ca ceea ce faci ii impacteaza pe ceilalti nu vei intelege ce ti se spune, indiferent cat de clar este mesajul.

Si, pentru cei care cred ca daca au verbalizat, au spus ca ceva nu este potrivit in comportamentul celuilat va schimba ceva le spun doar ca au facut bine, corect sa vorbeasca, dar sa nu cumva sa se astepte ca se va schimba ceva.

Bun. In al doilea rand… sa zicem ca cel caruia ii atragem atentia asupra unui lucru neplacut sau nepotrivit intelege mesajul, vine intrebarea daca este dispus sa iasa din zona sa de confort si sa schimbe ceva, sau cauta explicatii si argumente care sa justifice  non-actiunea, lipsa dorintei de a actiona CORECT…

Tristetea situatiei se amplifica, pentru ca ignoranta fata de ceilalti si consecintele actiunilor lor se transmit copiilor… de unde sa invete ce e corect si ce nu pentru oameni/umanitate, atata timp cat nici nu stiu ce e asta?! De unde sa stie? De la parintii care cred ca a “smecheri” si a manipula sunt calitati importante? In niciun caz.  

Vestea buna insa este ca probabil vor invata ce este corect (evolutive) cand constiinta lor individuala se desprinde de cea a familiei, cand vor privi atent in jur si se vor trezi ca valorile UMANE sunt diferite de cele de ale unui pradator care profita si exploateaza orice si pe oricine.

 

Pana atunci, asa cum spun prietenii mei din Nepal, tot ce pot face este sa “ma retrag” de langa ei, sa mentin curatenia in jurul meu, sa nu-mi tulbur linistea mintii cu lucruri pe care nu le pot schimba. Pana la urma, fiecare suntem pe propria cale…

 

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s